Josef Illík (1919 - 2006)


Josef Illík se narodil 10. září 1919 v Praze. Roku 1939 vystudoval fotografii na grafické škole u profesorů Ladislava Sutnara, Jaromíra Funkeho a Josefa Ehma. Během druhé světové války pracoval v totálním nasazení. V letech 1945 – 1948 působil jako profesionální fotograf, ale nakonec Josef Illík odešel do Československého státního filmu.

V ČAF nasnímal řadu dokumentů (VÍTĚZNÝ POCHOD, DIVADLO ČS. ARMÁDY, JSME PŘIPRAVENI, PÍSNĚ HRDINŮ, ARMÁDNE DIVADLO MARTIN, LETECKÝ DEN, MISTR JAN HUS, OPIČÍ CÍSAŘ, POZDRAV VELIKÉ ZEMĚ, STŘELECKÉ ZÁVODY V PEKINGU, ZIMNÍ PŘÍPRAVA NEJLEPŠÍCH, MODRÁ A ZLATÁ, PUŠKOU AJ VALAŠKOU, SEDM ŽIVOTŮ, STALO SE JEDNÉ NOCI, V PRVNÍM SLEDU a nebo NIC SE NESTALO).

Nakonec až do odchodu na odpočinek působil ve Filmovém studiu Barrandov jako samostatný kameraman hraných filmů (1958 – 1981). Josef Illík byl pracoval se syrovou kamerou, filmovou zkratkou, střídáním velkého detailu i velkého celku a s melancholicky smutnou poezií.

Již od 50. let nejčastěji natáčel pro Karla Kachyňu (TENKRÁT O VÁNOCÍCH, KRÁL ŠUMAVY, PRÁČE, TRÁPENÍ, KOČÁR DO VÍDNĚ, NOC NEVĚSTY, UŽ ZASE SKÁČU PŘES KALUŽE, UCHO, TAJEMSTVÍ VELIKÉHO VYPRAVĚČE, VLAK DO STANICE NEBE), dále v 50. a 60. letech pro Vladislava Delonga (pouze DŮM NA OŘECHOVCE), Václava Kršku (OSENÍ, KDE ŘEKY MAJÍ SLUNCE, MÍSTO V HOUFU, JARNÍ VODY), Ivo Tomana (PEVNOST NA RÝNĚ, ZBRANĚ PRO PRAHU, VE ZNAMENÍ TYRKYSOVÉ HORY), Oldřicha Daňka (SPANILÁ JÍZDA, LOV NA MAMUTA), Jiřího Sequense (jen DEVÁTÉ JMÉNO), Pavla Kohouta (7 ZABITÝCH, SVATBA S PODMÍNKOU), Jaroslava Balíka (TA TŘETÍ, SLEČNA GOLEM) a pro Otakara Vávru (KLADIVO NA ČARODĚJNICE, TEMNÉ SLUNCE).


10.9.1919
Praha, Československo
21.1.2006
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Josef Illík csfd

Zakázaný výletNěco je ve vzduchuTemné sluncePátek není svátekPrinc a VečerniceRadost až do ránaO moravské zemiVe znamení Tyrkysové horyBouřlivé vínoNáš dědek JosefDva muži hlásí příchodOsud jménem KamilaZbraně pro PrahuTři oříšky pro PopelkuVětrné mořeSlečna GolemVlak do stanice NebeJak se dělá televizní soutěžTajemství velikého vypravěčeUchoUž zase skáču přes kalužeKladivo na čarodějniceMeze Waltera HortonaRozhovor před smrtíJarní vodyTa třetíNoc nevěstyKočár do Vídně7 zabitýchDům v Kaprové uliciSvatba s podmínkouLov na mamutaMísto v houfuDeváté jménoSpanilá jízdaPevnost na RýněKde řeky mají slunceTrápeníOseníPráčeDům na OřechovceKrál ŠumavyTenkrát o VánocíchModrá a zlatáOsan a dračí kráľPražský chodecStřelecké závody v PekinguPozdrav veliké zeměJsme připraveniVeliký denHonba za filmovým námětemPříležitost


Aktualizace osobnostního profilu Josef Illík: 2.12. 2023 15:21