Linda Darnell (1923 - 1965)


16. října 1923 se narodila v Dallasu Linda Darnell jako první z pěti dětí poštovního úředníka a jeho ženy. Jak říkali kritikové, Texas rodí krásné ženy a nejinak to bylo v případě Lindy. Matka jí velice povzbuzovala, když byla vybrána za modelku pro nové účesy. Do modelingu vstoupila v roce 1934. Později vystupovala v divadle, nejdříve jako komparsistka. Hollywood hledal neustále nové, krásné, zajímavé talenty, a tak se jeden z vyslanců filmového průmyslu ocitl i v oblasti Dallas-Fort Worth, kde našel Lindu a pozval ji na kamerové a talentové zkoušky do Hollywoodu.

V roce 1946 pokračovala ve svém pověstně svižném tempu, a natočila tři filmy: Můj miláček Klementina (s Henri Fondou), Centennial Summer a Anna a král ze Siamu (s Rexem Harrissonem v roli Siamského krále). Věčnou Ambru (Forever Amber), která sice nebyla kritikou dobře přijata, ale filmoví diváci tento film naopak přijali velice dobře. Další léta natáčela 2-3 filmy, za zmínku stojí opět společenské drama Dopis třem manželkám z roku 1949.

Linda byla třikrát vdaná, nejdříve za rozvedeného, úspěšného novináře J. Peverell Mareyho (1944-1952), pak to byl Phillip Lieberman (1954-1955) a nakonec Merle Roy Robertson (1957-1962). Až do roku 1964 natáčela více či méně úspěšné filmy, ať společenské, westerny, nebo dobrodružné.

10. dubna 1965 Linda studovala ve svém domě novou televizní roli. Podle policejní zprávy usnula, a od oharku cigarety uhořela. Za svou kariéru natočila 46 filmů, a když se s ní loučil americký tisk, nazval jí „Děvčetem s perfektním obličejem i duší“. Tím také zůstala pro spousty pamětníků dodnes. Linda zemřela ve věku necelých 41 let.


16.10.1923
Dallas, Texas, USA
10.4.1965
Chicago, Illinois, USA
Linda Darnell csfd

Fred Astaire Salutes the Fox MusicalsBlack SpursEl valle de las espadasHomeward BorneZero Hour!Dakota IncidentGli ultimi cinque minutiThis Is My LoveDonne proibiteSecond ChanceBlackbeard, the PirateNight Without SleepSaturday IslandThe 13th LetterThe Guy Who Came BackThe Lady Pays OffNení cesty venTwo Flags WestDopis třem manželkámEverybody Does ItSlattery's HurricaneNevěrně tváThe Walls of JerichoVěčná AmbraAnna a král SiamuCentennial SummerMůj miláček KlementinaNáměstí kocovinyPadlý andělThe Great John L.Buffalo BillStalo se zítraSummer StormSweet and Low-DownCity Without MenPíseň o BernadettěThe Loves of Edgar Allan PoeKrev a písekRise and ShineBrigham YoungChad HannaStar DustZorro mstitelDay-Time WifeHotel for WomenHollywood PreviewShowbiz Goes to WarHollywood Without Make-UpShow Business at WarMeet the Stars #5: Hollywood Meets the NavyThe Costume DesignerThe All-Star Bond RallyYour First Impression


Aktualizace osobnostního profilu Linda Darnell: 19.11. 2023 22:11