James Robertson Justice (1905 - 1975)


Anglický herec James Robertson Justice byl mužem mnoha talentů, vystřídal několik profesí, nakonec za druhé světové války zakotvil ve filmovém průmyslu a v různých zemích natočil přes osmdesát filmů. Sám celý život tvrdil, že se narodil ve skotském Wigtownu, teprve díky nedávno nalezeným dokumentům vyšlo najevo, že jeho rodištěm byl Londýn. V Londýně také krátce studoval univerzitu, na jeden rok pak odešel do Bonnu, kde studoval geologii, aniž by dokončil vzdělání, vrátil se v roce 1927 do Anglie a začal pracovat jako novinář.

Za druhé světové války zakotvil Justice v Londýně, tentokrát jako manažer jednoho menšího muzikálového divadla. Odtud už nebylo daleko ke stykům s lidmi od filmu a poprvé stál před kamerou v epizodní roli důstojníka ve válečném snímku V NOUZI NEJVYŠŠÍ (For Those in Peril, 1944). Častěji začal točit až koncem 40. let, výrazněji se zviditelnil ve dvou humorných pohledech na dobu nedávno skončené války (MOŘE WHISKY - Whisky galore!, 1948; ODVAHA VOJÍNA ANGELA - Private Angelo, 1949). Uplatnění nacházel i v historických filmech, krále Jindřicha VIII. hrál například ve snímku MEČ A RŮŽE (The Sword and the Rose, 1953). Osloven byl i ze strany amerických filmařů, objevil se v jedné z mnoha adaptací BÍDNÍKŮ (Les Miserables, 1952), opět v hollywoodské produkci hrál ve velkolepě koncipovaném filmu ZEMĚ FARAONŮ (Land of the Pharaohs, 1955), který se natáčel v Egyptě a Římě.

I když se stal vytíženým hercem a hrál velké role v několika filmech ročně, nadále se různými formami angažoval ve veřejném dění. Své politické smýšlení dal již dříve najevo účastí ve španělské občanské válce, později se připojil k levicové straně Labour Party a v roce 1950 neúspěšně kandidoval ve volbách do Dolní sněmovny. Jako paradox k jeho politické orientaci se uvádí záliba v luxusních automobilech, jezdil v několika autech značky Rolls Royce. Jako významná osobnost spojená se Skotskem zastával ve dvou obdobích funkci rektora univerzity v Edinburghu (1957-1960 a 1963-1966; post univerzitního lorda-rektora nemá v Anglii význam ředitele školy, jde jen o čestnou reprezentativní funkci).

Nejslavnější Justicovou rolí byl rtuťovitý primář Lancelot Spratt, jehož hrál ve slavné sérii doktorských komedií režiséra Ralpha Thomase. Poprvé to byl DOKTOR V DOMĚ (Doctor in House, 1954), následovaly filmy DOKTOR HLEDÁ MÍSTO (Doctor at Large, 1957), DOKTOR SE ZAMILOVAL (Doctor in Love, 1960), LÉKAŘ V NESNÁZÍCH (Doctor in Distress, 1963) a nakonec DOKTOR S ROUŠKOU (Doctor in Clover, 1966). S Ralphem Thomasem točil i jiné filmy, například dobrodružný snímek CAMPBELLOVO KRÁLOVSTVÍ (Campbell's Kingdom, 1957) nebo komedii NAHORU A DOLŮ (Upstairs and Downstairs, 1959) s Mylène Demongeot v hlavní roli. Nebyl to jeho první kontakt s francouzskými herci, rok předtím vytvořil velkou roli manžela titulní hrdinky v dramatu MANŽELSTVÍ TEREZY ETIENNOVÉ (Thérèse Etienne, 1958), později hrál ve Vadimově filmu LÁSKA NA POLŠTÁŘI (Le repos du guerrier, 1962).


15.6.1905
Lewisham, Londýn, England, Velká Británie
2.7.1975
Winchester, England, Velká Británie
James Robertson Justice csfd

The Massacre of GlencoeDoctor in TroubleSmích z rájeZeta OneChitty Chitty Bang BangMayerlingPodivuhodné příběhyA coeur joieHell Is EmptyDoctor in CloverLange Beine - lange FingerZnamení trojúhelníkuBáječní muži na létajících strojíchThe Face of Fu ManchuUp from the BeachYou Must Be Joking!Father Came Too!Das FeuerschiffDoktor v nesnázíchMystery SubmarineA Pair of BriefsAndělé spásyDr. CrippenGuns of DarknessLáska na polštářiThe Fast LadyDěla z NavaroneRaising the WindTo je vražda, řeklaVery Important PersonDie BotschafterinDoctor in LoveFoxhole in CairoFrancouzštinářkaNahoře a doleManželství Terezy ÉtiennovéOrders to KillCampbellovo královstvíDoktor hledá místoSeven ThundersThe Living IdolVzpomínka na ItáliiBílá velrybaCheckpointThe Iron PetticoatAn Alligator Named DaisyDoktor na mořiNad námi vlnyOut of the CloudsStorm over the NileZemě faraonůDoktor v doměMeč a růžeRob Roy, the Highland RogueLes MiserablesMiss Robin HoodPříběh Robina Hooda a jeho družinyThe Voice of MerrillAnne of the IndiesBlackmailed


Aktualizace osobnostního profilu James Robertson Justice: 3.11. 2023 14:08