David Wenham 58 let


Až do roku 2001 byl rodilý Australan známý jen na své domovské půdě. Ale s malou rolí v MOULIN ROUGE, ve filmu RUSKÁ PANENKA, nebo BETTER THAN SEX, nabídl tento ryšavý herec ukázky své výjimečné přizpůsobivosti, za něž jej pak patřičně ocenili jak kritici, tak návštěvníci kin.

Po ukončení účinkování v sérii SEACHANGE, přijal David roli belgického kněze ve snímku MOLOKAI: THE STORY OF FATHER DAMIEN, jenž byl v roce 1999 dokonce uveden na Filmovém festivalu v Torontu. Avšak jak bychom mohli mluvit o Davidu Wenhamovi a nezmínit se přitom o jeho pravděpodobně nejvýznamnější roli Faramira z trilogie PÁN PRSTENŮ, díky níž se stal uznávanou celebritou celosvětově.

Wenham má na svém kontě spoustu hereckých ocenění, či nominací, stal se doslova miláčkem, především australských kritiků: V roce 1998 získal nominaci na Australian Film Institute Awards (AFI), o rok později přidal další nominaci na AFI Awards za herecký výkon a za snímek GETTIN SQUARE. Nakonec v roce 2003 toto ocenění získal. Dohromady byl v AFI nominován pětkrát. Dále můžeme vzpomenout i Film Critics Circle of Australia Awards (ceny Australských filmových kritiků).

David se však neobjevoval jen ve filmech. Své zázemí našel nesčetněkrát i na prknech, která znamenají svět. Zmínit se můžeme o Shakespearově „Romeu a Julii“, „Hamletovi“, nebo známém Cyranovi z Begeracu, kterého hraje v Melbourneském divadle. V roce 2001 navíc přednášel na Adelaide's Festival Theatre historické Australské texty, za doprovodu městského symfonického orchestru.


21.9.1965
Marrickville, Sydney, New South Wales, Austrálie
David Wenham csfd

Combat Wombat: Back 2 BackElvisMortal Kombat Legends: Snow BlindKrálíček Petr bere do zaječíchVýheňHříšná hudbaDobrodruh FlynnNekrotronicPiráti z Karibiku: Salazarova pomstaBeyond the Known WorldGoldstoneLionForce of DestinyMrkáček Bill300: Vzestup říšePapírové vlaštovkyČokoládové pokušeníLegenda o sovích strážcíchPrázdná kolébkaLegenda o JaněVeřejní nepřáteléAustrálieÚtěk z Huang ShiManželská klec300: Bitva u ThermopylKrutá odvetaPropositionTři dolaryPoslední tah štětcemVan HelsingZmrzlý na kostAfter the DelugeVyrovnat si účtyBanged OutLovec krokodýlůPurePán prstenů: Dvě věžeBankaDustMoulin RougeRuská panenkaBetter Than SexMolokai: The Story of Father DamienSmrtihlavThe BoysĎáblova dušeIdiot BoxNoc bláznůGinoÚtěk z AbsolomuGreenkeepingSeeing RedHra o štěstíThe HeroesFaraway DownsMozaika lží


Aktualizace osobnostního profilu David Wenham: 24.3. 2024 01:26