Lionel Atwill (1885 - 1946)


Anglický divadelní a filmový herec Lionel Atwill se narodil v Croydonu – předměstí Londýna dne 1. 3. 1885. Lionel vystudoval v Londýně architekturu, ale v jeho případě zvítězila láska k divadlu před zajištěnou existencí v otcově stavební firmě. Debutoval v londýnském divadle Garrick v roce 1904, a postupem času se dopracoval k velmi dobré kariéře, která pokračovala i po jeho příjezdu do USA, když debutoval v roce 1918 na Broadwayi.

Opravdu známým se stal díky prvnímu hororu spol. Warner Brothers Tajemství muzea voskových figurín z roku 1933, kdy jeho rolí nebyl nikdo menší než znetvořený sochař Ivan Igor, po boku se mu objevila křehká blondýnka Fay Wray, která se hned nato nezapomenutelně uvedla v dobrodružném a triků plném filmu King Kong - 1933. Atwill hrál vedlejší roli ve The Vampire Bat a Secret madame Blance. Objevil se v dramatu podle Emila Zoly  Nana s krásnou Annou Stein, a nebo zaujal rolí inspektora Crogha v Syn Frankensteina - z roku 1939.

Atwill byl nejúspěšnější ve filmovém období po dobu desíti let od roku 1933 - 1943, kdy natáčel v průměru tři filmy ročně. U nás by si divák mohl připamatovat jeho tvář i třeba z dobrodružného pirátského filmu s Errolem Flynem a Olivií deHavilland Captain Blood, kde si zahrál roli krutého plukovníka Bischopa. O něco později to byla role dr. Mortimera v Pes Baskervilský s Basilem Rathbonem v roli Holmese, natočeném u spol. 20th Century Fox z roku 1939, a v holmesovském trendu ještě jednou u spol Universal Studios v roce 1943, kdy si zahrál padoušského profesora Moriartyho ve filmu Sherlock Holmes a tajná zbraň. Hrál také v oblíbené sérii o detektivu Charlie Chanovi Charlie Chan's Murder Cruise a Charlie Chan in Panama, nebo v dramatu z roku 1940 Johnny Apollo.

Lionel Atwill byl čtyřikrát ženatý s Mary Prunter - Stone, Louise Cromwell Brooks, herečkou Elsie Mackay a Philis Ralph. Měl dva syny z nichž jeden John Arthur Atwill, důstojník Air Force byl v roce 1941 zabit ve 26 letech ve vojenské akci - sestřelen nad oceánem. Druhý syn, který se mu narodil až na sklonku života, Lionel Anthony Atwill se stal později spisovatelem.


1.3.1885
Croyden, England, Velká Británie
22.4.1946
Pacific Palisades, California, USA
Lionel Atwill csfd

Terror in the Pharaoh's TombGenius at WorkLost City of the JungleCrime, Inc.Draculův důmProkletí mlžného ostrovaCaptain AmericaFrankensteinův hradLady in the Death HouseRaiders of Ghost CitySecrets of Scotland YardFrankenstein a VlkodlakBýt či nebýtCairoFrankensteinův duchJunior G-Men of the AirNight MonsterPardon My SarongTajná zbraňThe Mad Doctor of Market StreetThe Strange Case of Doctor RxMan Made MonsterCharlie Chan in PanamaCharlie Chan's Murder CruiseGirl in 313Johnny ApolloTekuté zlatoThe Great ProfileBalalaikaFrankensteinův synMr. Moto Takes a VacationPes baskervillskýThe GorillaThe Mad EmpressThe Secret of Dr. KildareThe Sun Never SetsThe Three MusketeersThe Great WaltzThree ComradesLancer SpyPoslední vlak od MadriduThe Great GarrickThe High CommandThe Road BackThe Wrong RoadAbsolute QuietLady of SecretsTill We Meet AgainCaptain BloodMark of the VampireRendezvousThe Murder ManTři bengálští jezdciŽena a tatrmanBeggars in ErmineNanaOne More RiverStamboul QuestThe Age of InnocenceThe Firebird


Aktualizace osobnostního profilu Lionel Atwill: 19.11. 2023 12:00