Jean-Hugues Anglade 68 let


Tento herec několika tváří, ztělesňující nenápadné, citlivé muže, hrdiny, bojácné krále, drsné policisty až po vyšinuté vrahy, jakoby čekal na svou roli která ho konečně proslaví. Je až s podivem že takovou roli ještě nedostal, přesto od počátku své herecké kariéry jakoby k takové roli směřoval. Narodil se 29. července 1955 v Thours, na venkově v rodině veterináře. Snil o spisovatelské dráze a není proto divu že napsal několik knih, jak o svém životě, tak o prostředí filmu. Od roku 1975 (až 1980) studoval na Národní konzervatoři dramatického umění v Paříži kde už svému učiteli Antoinu Vitezovi asistoval při režii hry Bérénice.

Sám natočil malý dokument The Making of Subway. V erotickém dramatu 37,2 PO RÁNU ztvárnil řemeslníka Zorga s literárními sklony, mající intenzivní vztah s neurotickou servírkou Betty (Béatrice Dalleo). Luc Besson ho v roce 1990 opět obsadil do vedlejší role v akčním krimi BRUTÁLNÍ NIKITA. V roce 1991 dojemně zahrál ve filmu GAWIN otce, který pro svého nevyléčitelně nemocného syna inscenuje přílet hodného mimozemšťana. O tomto filmu a své herecké kariéře napsal knihu (V Gawinově stínu).

Kritiky a diváky asi ale nejvíce nadchl svou vedlejší, ale nejvýraznější rolí ustrašeného krále Karla IX v historickém filmu MARGOT (1994), který se bál vykročit ze stínu svých vraždících bratrů a matky Kateřiny Medičejské (Virna Lisiová), která mu právem vynesla Césara za vedlejší roli. V roce 1996 zahraje policistu ve filmu MAXIMÁLNÍ RIZIKO. Zcela odlišnou roli kterou ztvárnil o tři roky dříve ve filmu ZABÍT ZOE, kde zahrál sociopatického lupiče a vraha.

Roku 1997 si splnil svůj sen a natočil svůj první film, podle vlastního scénáře TONKA. Úspěch tohoto snímku byl ale nevalný. S většinou menšími úspěchy hrál v dalších filmech, díky televizi ale na sebe po delší době upozornil v roli drsného policisty Eddyho Caplana v seriálu ZVLÁŠTNÍ JEDNOTKA (2009), ve Francii se po úspěších točí již třetí řada. Nám nezbývá než doufat že ta výrazná role, díky které si ho zapamatujeme daleko víc na něj teprve čeká. Už je na čase.


29.7.1955
Thouars, Francie
Jean-Hugues Anglade csfd

Gueules NoiresSuper-BlbVaincre ou mourirAlors on danseOcchi bluUtop se, nebo plavPierrot le fouCafardJsem vojákSuburraJiný světLes trois silencesInspektor Richard Kemp se vracíUpřímná přátelstvíLa Mauvaise RencontreMarkýzMineurs 27Nebezpečná hraObávané místoVe spánkuKomisař Adamsberg - Muž narubyKomisař Adamsberg - Muž s modrými kruhyLa double inconstancePerzekuceVilla AmaliaBorderlineNeptunův trojzubecProssimo tuo, IlShanghai 1976Fata morgánaShake Hands with the DevilSkrytá tvářGaspard le banditNení nebe nad AfrikouVýročíZloděj životůIl est plus facile pour un chameau...Tvoje ruce na mé půlceIl più bel giorno della mia vitaSueursPřevoz smrtiNevinníPosedlostPrincessesProfesorTonkaLes menteursMaximální rizikoSpřízněni volbouNelly a pan ArnaudŘekni mi své anoKrálovna MargotJona che visse nella balenaSvištiZabít ZoeDomenica specialmente, LaGawinBrutální NikitaNuit d'été en villeIndické nokturno


Aktualizace osobnostního profilu Jean-Hugues Anglade: 13.11. 2023 04:55