Martin Velda 65 let


Martin Velda se narodil 8.11. 1958 v Mostě v Československu. Jeho otcem byl velice známý divadelní, ale i filmový herec Josef Velda (1930 - 1994), který svou přítomnost poskytl i prknům Národního divadla. I přes menší nesouhlas svého otce herce, se chtěl vydat stejnou cestou - stát se hercem. Již jako dítě se Martin Velda zúčastňoval recitačních soutěží, byl také členem Dismanova rozhlasového dětského souboru. V roce 1974, jakožto šestnáctiletý mladík,nastoupil na Státní konzervatoř - hudebně-dramatický obor.

Ve svých 27 letech se seznámil se svou budoucí ženou a také budoucí paní doktorkou Zuzanou Musilovou. O dva roky později si řekli své ANO a mají spolu dvě dcery - Terezu a Karolinu. Po několika letech účinkování v divadle v Plzni, se Martin Velda vrací do Prahy a bere si ho pod svá křídla divadlo ABC. Ovšem svou filmovou kariéru stále neopustil a v roce 1988 si zahrál ve filmu OZNAMUJE SE LÁSKÁM VAŠIM a hned o rok později se objevuje i v seriálu DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, ve kterém si mimo jiné zahrál i jeho otec Josef Velda. Svou filmovou kariéru ukončil televizní pohádkou O ZLATÉM POKLADU z roku 1994.

Po tomto roce nastal zlom v hercově kariéře. Opustil divadelní prkna a vrhl se na dabingovou kariéru. Zpočátku propůjčil svůj hlas jen menším rolím, ale jak roky plynuly mohli jsme jeho hlas slyšet z úst například Keanu Reevese, Johna Cusacka, ale taky Normana Pace z britského seriálu Hale and Pace. Své dabingové kariéře se Martin Velda věnuje doteď. Především dabingové režii mnoha známých filmů a seriálů.


8.11.1958
Most, Československo
Martin Velda csfd

O zlatém pokladuKrálovský život otrokaOznamuje se láskám vašimStudentská baladaO bílém jadýrkuZelená vlnaNenechte se rušit!Něco je ve vzduchuPůl domu bez ženichaStarožitníkův krámVrchní, prchni!Akce RysMuž s puškouDary hadího králeKlukovinaProč nevěřit na zázrakyStín létajícího ptáčkaŠestapadesát neomluvených hodinBěž, ať ti neutečeDům Na poříčíPovídky Svatopluka ČechaSplynutí dušíPolicajti z centraDobrodružství kriminalistikyVelitelNejmladší z rodu HamrůČeské stopyBakaláři


Aktualizace osobnostního profilu Martin Velda: 9.11. 2023 21:43