Stewart Granger (1913 - 1993)


Stewart Granger, původním jménem James Lablache Stewart, se narodil 6. května 1913 v Londýně coby syn Skota a francouzsko-italsko-anglické matky. Jeho otec vykonával službu jako plukovník britské armády v Indii. Také syn zprvu kráčel ve šlépějích svého otce, připojil se k britské armádě, kterou opustil jako poručík. Granger se chtěl stát neurologem a začal studovat medicínu, ale kvůli jeho báječnému vzhledu mu všichni radili, aby se dal k divadlu. Der "Beau" ("Krásný muž") studoval na "Webber-Douglas School of Dramatic Art" v Londýně, ve 21 letech dostal jako komparsista roli a nakonec se dostal až k Londýnskému divadlu. Na jevišti stál společně s Vivien Leigh a Florou Robson.

V 60. letech točil Granger převážně v Evropě. Jako OLD SUREHAND byl vedle Pierra Brice a Lexe Barkera hvězdou hned ve třech mayovkách. Jeho gáže převyšovala 70.000 dolarů (což bylo více, než měli někteří jeho kolegové). Režisér Alfred Vohrer měl ovšem s hollywoodskou hvězdou co dělat, Granger byl arogantní, sobecký a málo přívětivý. Při mnohých veřejných vystoupeních v Německu se však Granger ukázal jako elegantní, skromný a velice sympatický muž. U fanoušků "Mayovek" nebyl Granger příliš oblíben. Jeho báječný vzhled a ironické chování neodpovídalo představám publika o hrdinovi z pera Karla Maye. Z původně plánovaných tří dílů Old Surehanda nakonec natočil jen jeden. V roce 1972 vklouzl do role detektiva Sherlocka Holmese v americkém filmu PES BASKERVILSKÝ, avšak neměl úspěch a další plánované série už nenatočil.

Britský herec zveřejnil v roce 1980 svou autobiografii "Sparks Fly Upwards". Zemřel 16. srpna 1993 ve věku 80 let v Santa Monice v Kalifornii.


6.5.1913
Londýn, England, Velká Británie
16.8.1993
Santa Monica, California, USA
Stewart Granger csfd

ChameleonsOro finoHazard srdcíHell HuntersRoyal Romance of Charles and Diana, TheDivoké husyThe Hound of the BaskervillesAny Second NowLast Safari, TheDas Geheimnis der gelben MöncheRequiem per un agente segretoSpie contro il mondoZnamení trojúhelníkuA 009: missione Hong KongOld SurehandPetrolejový princThe Crooked RoadMezi supyTajná invazeNejkratší denMarcia o crepaSodoma a GomoraVálečník ze SienyThe Secret PartnerNa sever AljaškyHarry Black and the TigerThe Whole TruthGun GloryMalá chýšePoslední lovPřestupní stanice BhowaniFootsteps in the FogMoonfleetBeau BrummellGreen FireAll the Brothers Were ValiantSalomeYoung BessScaramoucheThe Light TouchThe Wild NorthZajatec ze ZendySoldiers ThreeDoly krále ŠalamounaAdam and EvelyneBlanche FurySarabanda smrtiWoman HaterKapitán BoycotteCaravanKouzelný smyčecCaesar a KleopatraLondýnská uličkaMadonna of the Seven MoonsFanny by GaslightLove StoryLamp Still Burns, TheMuž v šedémThursday's ChildTajné poslání


Aktualizace osobnostního profilu Stewart Granger: 17.2. 2024 17:58