Inka Čekanová 84 let


Česká herečka Inka Čekanová se před filmovou a televizní kamerou objevovala jen krátce a zřídka, její uměleckou dráhu ukončil odchod do zahraničí počátkem osmdesátých let. Pochází z jižní Moravy, jejím rodištěm je Grešlovo Mýto poblíž Moravských Budějovic, její vlastní jméno je Justina Čekanová. Dětská touha stát se herečkou ji počátkem šedesátých let přivedla na jeviště Krajského divadla v Kolíně, kde začala bez odborné průpravy, poté krátce působila v Divadle Jiřího Wolkera v Praze.

Film jí první roli nabídl až několik let po příchodu do Prahy v dnes již právem zapomenutém dramatu CESTY MUŽŮ (1972), větší příležitost dostala jako trenérka Pachnerová v příběhu ze sportovního prostředí NA STARTU JE DELFÍN (1974). Díky častějšímu reprízování ji ale dodnes můžeme vídat jako královnu sousední říše v pohádce MALÁ MOŘSKÁ VÍLA (1976), se svým dlouholetým kolegou z Divadla Na zábradlí Václavem Sloupem pak vytvořila manželskou dvojici Kebrlových v komedii COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT (1977).

Počátkem osmdesátých let Inka Čekanová emigrovala do Německa.


27.11.1939
Grešlové Mýto, Protektorát Čechy a Morava
Inka Čekanová csfd

Což takhle dát si špenátParádní čísloMalá mořská vílaNa startu je delfínPoslední ples na rožnovské plovárněCesty mužůMeze Waltera HortonaKrál jelenemKdyž se prořezávají zoubky


Aktualizace osobnostního profilu Inka Čekanová: 17.10. 2023 20:59