Vanda Švarcová 75 let


Herečka Vanda Švarcová pochází z Prahy, s vystupováním na jevišti se setkala poprvé za středoškolských studií, kdy účinkovala v zájezdových programech Pražského kulturního střediska, v rámci Malostranské besedy hrála také amatérské divadlo. Následně vystudovala hudebně-dramatické oddělení Státní konzervatoře a po dokončení našla první profesionální angažmá v Divadle J. K. Tyla v Plzni (1976-1982). Tady našla uplatnění v postavách mladých hrdinek širokého žánrového rozpětí (Slaměný klobouk, Zločin a trest, Nepřátelé, Tetovaná růže). Zároveň pohostinsky hrála v Praze, například v Laterně magice nebo v Divadle ABC (Maškaráda, Noční zkouška). Do Prahy se pak počátkem osmdesátých let vrátila natrvalo a hrála v Divadle Jiřího Wolkera.

Film pak nabídl Vandě Švarcové již jen několik menších rolí mladých dívek a žen, stejně tak sehrála nevelké úlohy i v televizi (seriál SANITKA, 1984). V devadesátých letech se pak dalšími menšími postavami připomněla opět v televizních seriálech (ZDIVOČELÁ ZEMĚ, 1997; HOTEL HERBICH, 1998). Jako umírající žena se pak po dlouhých letech objevila i před filmovou kamerou (ASI UŽ TO ZAČALO, 1998).

Vanda Švarcová dnes působí především pedagogicky, na hudebně-dramatickém oddělení Státní konzervatoře v Praze vyučuje umělecký přednes a jevištní řeč.


13.6.1948
Praha, Československo
Vanda Švarcová csfd

Vysoká hraŽil jsem s cizinkouPeklo v řetězech IIÚtěk s CézaremAngolský deník lékařkyŽofka z JanovicKarel Hynek MáchaHněvPřikázaný směr jízdyŠtipku soliDobrý den, městoDům Na poříčíNa šňůrách z hedvábíProdaná nevěstaJak se Honza učil bátVelké trápeníVysoká modrá zeďČertova stěnaSilniceVelikonoční dovolenáŠpunti na cestěBohémaŠkoda láskyCukrárnaTrapasyUliceZdivočelá zeměŽivot na zámkuO zvířatech a lidechSanitkaMalý pitaval z velkého městaNejmladší z rodu HamrůBetlémská hvězdaBakalářiVarím, varíš, varíme


Aktualizace osobnostního profilu Vanda Švarcová: 3.11. 2023 17:24