Igor Maslennikov (1931 - 2022)


Igor Fedorovič Maslennikov (Игорь Фёдорович Масленников) je známým ruským režisérem, jehož jméno je ve světě v obecném povědomí asi nejvíce spjato s televizní sérií DOBRODRUŽSTVÍ SHERLOCKA HOLMESE A DR. WATSONA, která je považována za jednu z nejlepších sérií vůbec. V současné době se ovšem ani neví, kdo vlastní autorská práva, které Lenfilm netransparantně prodal neznámo komu.

Igor Maslennikov se narodil 26. října 1931 v ruském městě o něco větším než Praha - Нижний Новгород, které bylo v průběhu 20. století přejmenováno na Gorky (Го́рький), podle spisovatele Maxima Gorkého, zdejšího rodáka. Maslennikov, který podobou jakoby z oka vypadl polskému ex-presidentu Lech Wałęsovi, roku 1954 ukončil vzdělání v oboru žurnalistiky na Leningradské universitě. Byl zaměstnán pro leningradskou televizi, kde působil především jako redaktor. Tam si také zkusil práci kameramana a naučil se psát scénáře. V letech 1965-1967 prošel vyššími režisérskými kurzy pod Lenfilmem, kde se zanedlouho stal jedním z ředitelů tohoto filmového studia (Ленфильм).

Režisérským filmovým debutem byl roku 1967 film ze studentského prostředí SOUKROMÝ ŽIVOT VALENTINA KUZYAEVA. Následovalo několik různorodých režisérských počinů z nichž dva zaštítil svým scénářem. Ale teprve roku 1976 jeho snímek SENTIMENTÁLNÍ ROMÁN, na kterém se podílel nejen režisérsky, ale i scénářem, získal cenu na Berlínském filmovém festivalu. Následoval (1978) celovečerní historický film JAROSLAVNA, KRÁLOVNA FRANCIE. Rok na to opustil středověkou Francii a s veškerou pečlivostí se ponořil do prostředí viktoriánské Anglie, kde ztvárnil A.C.Doylovu legendu Sherlocka Holmese. Tento, v pořadí již osmý, režisérský tah mu zajistil další filmovou cenu a věhlas nejen na hlavní ruské televizní stanici, ale i daleko za hranicemi, tehdy ještě Sovětského svazu. Kromě Holmesovských sérií (včetně té nejnovější) se scénáristicky na filmu podílel už jen na svém posledním filmu z roku 2006 RUSKÉ PENÍZE (Русские деньги) podle předlohy A.N.Ostrovského.

Z dalších jeho snímků zaslouží pozornost především ZIMNÍ VIŠNĚ (Зимняя вишня). Tento melodramat z roku 1985 se stal jedním z nejúspěšnějších filmů toho času. O pět let později, po úspěchu tohoto filmu, následovalo pokračování ZIMNÍ VIŠNĚ 2 a za dalších pět vznikl i stejnojmenný mini-seriál.


20.10.1931
Gorkij(Nižnij Novgorod), Rusko, Sovětský svaz
17.9.2022
Sankt-Petěrburg, Rusko
Igor Maslennikov csfd

BankrotPisma k ElzeZimňaja višňa 3TmaZimňaja višňa 2Filipp TraumKhronika Satany mladshegoProdlenije rodaDobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: 20. století začínáJako višně v ziměDobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Poklad z AgryPikovaja damaDobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Pes baskervillskýDobrodružství Sherlocka Holmese a doktora WatsonaDobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Král vyděračůDobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Lov na tygraDobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Osudový zápasSherlock Holmes a doktor Watson: Krvavý nápisSherlock Holmes a doktor Watson: SeznámeníJaroslavna: Královna FrancieSentimentální románPod kamenným nebemRallye Modrý průsmykZavtra, tretěgo aprelja...Vospominanija o Šerloke CholmseČto skazal pokojnikSněžnaja ljubov, ili Son v zimnjuju noč


Aktualizace osobnostního profilu Igor Maslennikov: 30.3. 2024 09:41