František Mudra (1933 - 2004)


Televizní režisér František Mudra byl rodákem z Ostravy a zde také strávil celý svůj život s výjimkou studií. Na pražské FAMU vystudoval režii a po absolutoriu v roce 1957 zamířil zpět do Ostravy, kde začal pracovat v tamním studiu Československé televize. Zpočátku se příležitostně věnoval střihu, realizoval také několik televizních záznamů z ostravských divadel, od počátku šedesátých let se ale věnoval výhradně režii.

Kromě pořadů o přírodě a několika televizních komedií realizoval František Mudra dva velké seriálové projekty. Příběhy městského chlapce na venkově pod názvem PŘÁTELÉ ZELENÉHO ÚDOLÍ (1980) jsou z dnešního pohledu umělecky diskutabilním seriálem, ve své době se ale jednalo o velmi populární počin ostravského televizního studia. Sám Mudra v pozdější době vzpomínal na četné peripetie, které vznik seriálu provázely. Šlo například o nedostatek financí (celý seriál nakonec zaplatila pražská Čs. televize) nebo problematické uvolnění Vlado Müllera na celý rok z divadelního angažmá.

Druhým seriálem z tvorby Františka Mudry je VELKÉ SEDLO (1986). Tady na pozadí životních příběhů lidí spojených s přehradou opět prosvítá Mudrův zájem o přírodu a ekologii, tentokrát s řadou pražských herců. Autorem scénáře byl Jaroslav Dietl, a i když se v jeho bohaté tvorbě jedná spíše o slabší článek, v dobovém kontextu byl seriál značně úspěšný. Koncem 80. let Mudra natočil ještě několik malých televizních komedií, po roce 1989 se již jako režisér neuplatnil.

František Mudra zemřel v Ostravě 27. prosince 2004 ve věku 71 let. Jeho manželkou byla od roku 1959 Eva Mudrová, rozená Kunertová (*1933), dlouholetá hlasatelka ostravské televize. Měli spolu tři děti.


21.3.1933
Ostrava, Československo
27.12.2004
Ostrava, Ostrava, Moravskoslezský kraj, Česko
František Mudra csfd

Neplač přírodo, já za to nemohuVzestup po šikmé plošeSmrt z laboratořeBalada o nadějiRanní rosa na zelené louceStříbrný smrčekČerní z NatalieBeskydská epizodaKondor létá vysokoPoselstvíDěti mají zpívatJanovi lidéŽhavou stezkouCesta za poháremOsoba blízkáČas pravdyNápadník z MarsuStrašidlo CanterwillskéApolo z BelacuNení doba pro zupákyVlčí doupě bez vlkůVelké sedloPřátelé Zeleného údolíMuž s kamerouLíhně životaNávraty do dětstvíPodivuhodný světMuž víry, touhy a nadějeSvět zvířatMezinárodní varhanní festival Olomouc 1989Vandrovali hudciOstravské vteřinyNa dobré vyhlídceChata u poutníkaLovy beze zbraníBakaláři


Aktualizace osobnostního profilu František Mudra: 30.3. 2024 00:50