Jiří Čapka 74 let


Jiří Čapka je rodákem z Přerova, k herectví jej přivedl jeho otec, který se s nadšením věnoval ochotnickému divadlu. Herectví vystudoval na brněnské JAMU (1971). Krátce před dokončením studií stál poprvé před kamerou, když se objevil v televizním filmu STŘÍBRNÁ ŠESTKA (1971) natočeném v brněnské produkci. Po absolutoriu zamířil do Pardubic, kde jednu sezónu odehrál ve Východočeském divadle (1971-1972), dalších bezmála dvacet let strávil v Ostravě, kde hrál v Divadle Petra Bezruče (1973-1973) a Státním divadle (1976-1992, dnešní Národní divadlo moravskoslezské). Dlouholeté ostravské angažmá přineslo Jiřímu Čapkovi řadu velkých hereckých příležitostí, především v shakespearovském repertoáru (Hamlet, Kupec benátský, Richard II., Othello).

V roce 1992 byl Jiří Čapka angažován do Divadla na Vinohradech, kde působí dodnes. Na tomto jevišti odehrál již řadu rolí, převážně vedlejších, objevuje se v širokém žánrovém rozpětí (Brouk v hlavě, Zámek, Marie Stuartovna, Zkouška orchestru). Kromě toho hostuje také na dalších pražských scénách, hrál například v Divadle Metro (Sugar aneb Někdo to rád horké). Vystupoval i na Letních shakespearovských slavnostech na Pražském hradě (Veselé paničky windsorské).

I když bezmála dvacet let působí Jiří Čapka v hlavním městě, na jeho filmografii se to nijak neprojevilo a jeho práce pro film či televizi je spíše výjimečná. Objevil se například v polodokumentárním filmu POLOJASNO (1999), vidět jej bylo možno také v několika televizních seriálech (POJIŠŤOVNA ŠTĚSTÍ, 2004; KRIMINÁLKA ANDĚL, 2008).

Od svého příchodu do Prahy se Jiří Čapka ve velké míře věnuje dabingu. V 90. letech namluvil řadu vedlejších rolí ve slavných francouzských filmech, jeho hlasem k divákům promlouval také vrchní inspektor Japp v seriálu o Herculu Poirotovi. Později daboval americké filmy, v poslední době jej můžeme slyšet především z amerických seriálů jako ZTRACENI, CHIRURGOVÉ nebo HVĚZDNÁ BRÁNA. Práci s hlasem uplatňuje Jiří Čapka také za rozhlasovým mikrofonem.


24.4.1949
Přerov, Československo
Jiří Čapka csfd

RašínZádušní oběťMálo láskyZločin v PolnéJan HusČerná kartaFalešné obviněníVelký případO NesytoviBude-li mi jíti přes údolí stínu smrti...Erotický triptychOdsouzen k životuDobromyslJak pirát Grobián loupilTíhaFidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačkaKočka přes cestuStrašidelní kohoutiUmění nestárnoutČertovy knoflíkyZelená řekaZa svědka půjde počítačSny kominíka SazivceLékař a lékárníkVařili, vařili pohádkuJanek PětrandočepiceSlaný sníhMichal detektivemČerní z NataliePosedlostBeskydská epizodaČas plyne i v deštiOhrožené městoŽenich mezi dveřmiMěsto mé nadějeOstrov LakamidónPoselstvíDěti mají zpívatVernisណhavou stezkouCesta za poháremObtíže rovinČas pravdyLedňáčekAnna mých snůStříbrná šestkaOdznak VysočinaSpecialistéPoldaBohémaV.I.P. vraždyVšechny moje lásky


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Čapka: 15.3. 2024 09:13