František Jílek 47 let


Herec, dabér, režisér a překladatel František Jílek, dle rodného a křestního listu celým jménem Franz Gilles von Jilek, má kořeny ve šlechtické rodině. Jeho rodokmen sahá až k českým králům a příbuzný August von Jilek byl osobním lékařem arcivévody Maxmiliána Habsburského, pozdějšího mexického císaře. Absolvoval gymnázium a následně studoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, dále mimořádně studoval DAMU – Katedra autorské tvorby a pedagogiky, činoherního divadla a produkce a FAMU – Katedra střihové skladby.

Úspěšně působí v dabingu jako dabér, režisér a překladatel. Daboval herce Jima Thorburna v kanadském seriálu Střední škola Degrassi a herce Woodyho Jeffreyse v americkém seriálu Hodina duchů. Ve švýcarském filmu Malý horal daboval Reného Schnoze a v americkém filmu Dokonalý voják daboval Ryana Homchicka. Režíroval reklamy pro rozhlas s předním českým dabérem Miroslavem Moravcem a hlasový rozcestník pro vydavatelství Economia a.s. s hercem a dabérem Zdeňkem Maryškou. Přeložil pro dabingová studia například seriály Senzace 20. století, Depozity Třetí říše, Vládci much, Střední škola Degrassi, Dekerovy dezerty, filmy Komisař Blonďák, Klonování, Cesta k nesmrtelnosti a jiné.

Ve filmu a reklamách je herecky obsazován často do rolí důstojníků, šlechticů a gentlemanů z vyšší společnosti. Po předcích má české a německé občanství a příležitostně hraje v německých filmech, seriálech a reklamách. Od roku 2008 je členem Herecké asociace. Jeho úspěšným režijním debutem je mysteriózní, historický a životopisný film Casanova Director´s Cut (2017) s hercem Národního divadla Františkem Němcem v hlavní roli.


23.8.1976
Praha, Československo
František Jílek csfd

Nabarvené ptáčeRašínRudý baronPoldové a nemluvněCharitéDáma a KrálOrdinace v růžové zahradě11 barev ptáčeteCasanova Director's Cut


Aktualizace osobnostního profilu František Jílek: 26.11. 2023 08:08