Jan Masaryk (1886 - 1948)


Jan Masaryk nebo také Jan Garrigue Masaryk syn našeho prvního Československého prezidenta T.G.Masaryka a jeden z nejvýznamějších diplomatů první poloviny 20.stol. Také byl mimo jiné velvyslancem v Londýně (1925–1938), ministrem zahraničí Benešovy exilové vlády a nakonec taktéž ministrem zahraničí ve vládě Klementa Gottwalda. V únoru 1948 odmítl odstoupit s ostatními demokratickými ministry.

Po válce se stal československým diplomatem a posléze osobním tajemníkem Eduarda Beneše. V roce 1925 se stal vyslancem v Londýně. V září 1938 po okupaci Sudet z této funkce rezignoval a zůstal v Londýně. V roce 1940 se stal ministrem zahraničí Benešovy exilové vlády.

O Janu Masarykovi by se mohlo napsat ještě hodně byl to významný státník, syn našeho prvního prezidenta a skvělý diplomat, nestraníkm, humanista a především vždy srdcem demokrat i za těškých času naší historie. Asi všem ale ze škol uvízlo jeho záhadné a dodnes nevysvětlené umrtí, kdy ho 10.3.1948 našli ležet pod okny Černínského paláce.

Jan Masaryk nám také zanechal pár dobových svědectví zachycených ve dvou významných dokumentech Mnichov 1938 (Unikátní dokument z roku 1968 - se svědectvím Jana Masaryka a Prokopa Drtiny.) a Studená válka (Americký dokumentární serial) a především v jednom hraném filmu Karla Lamače který v době svého exilu natočil ŠVEJK BOURÁ NĚMECKO do kterého přidal právě svědectví Jana Masaryka jako uvodní slovo.


14.9.1886
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
10.3.1948
Praha, Československo
Jan Masaryk csfd

Švejk bourá NěmeckoNárodní divadlo: Mýtus a realitaRudí prezidentiOliver Stone: Neznámé dějiny Spojených státůZrychlený časVzpomínka na Jarmilu NovotnouHudební toulky s Ladislavem SmoljakemČeské pěvkyně v AmericeJan MasarykStudená válkaMír podle Mnichovské dohodyMnichov 1938Na pomoc generální prokuratuřeHaló, hudba


Aktualizace osobnostního profilu Jan Masaryk: 1.3. 2024 16:55