Geraldine Page (1924 - 1987)


Jedna z nejvýznamnějších amerických divadelních, ale i filmových hereček Geraldine Page, rodným jménem Geraldine Sue Page, se narodila 22. listopadu 1924 v Kirksville, stát Missouri. Herectví vystudovala na „Goodman Theatre Dramatic School“ v Chicagu, ale už v sedmnácti letech se objevila na jevišti. Systematičnost herectví důkladně trénovala pod dohledem Lee Strasberga.

Geraldine slavila úspěchy také před filmovou kamerou. Svou filmovou kariéru započala snímkem z roku 1947 OUT OF THE NIGHT. I navzdory tomu, že hereččina filmografie není nějak obsáhlá, dočkala se celkem osmi nominací na Oscara. První nominace se dočkala za ztvárnění vedlejší role ve westernu HONDO (1953) a poslední nominace se již zcela neočekávaně proměnila ve vítězství. Stalo se tomu v roce 1986, rok před její smrtí. Byla po zásluze odměněna za svůj strhující výkon v báječném dramatu THE TRIP TO BOUNTIFUL (1985), které bylo zfilmováno podle předlohy Hortona Foota. Sama herečka se domnívala, že už se Oscara nedočká a že opět zůstane jen u nominace a tak se v poklidu bavila se sousedy o tom, jak ji bolí nohy z nových bot. Když bylo při předávání vysloveno její jméno, publikum propuklo v ohlušující potlesk a projevy uznání, které nebraly konce. Geraldine Page tomu nemohla uvěřit a i ve svém dojemném děkovném proslovu přiznala, že v Oscara už skutečné nedoufala.

I další její významné role byly oceněny: Zlatý Glóbus a nominaci na Oscara jí vynesla hlavní role v dramatu podle T. Williamse SUMMER AND SMOKE (1961). Úplně stejného ocenění se dočkala o rok později za hlavní roli ve filmovém zpracování další hry T. Williamse SLADKÝ PTÁK MLÁDÍ (1962). Další nominace na Oscara jí přinesly vedlejší role v komedii TEĎ UŽ JSI VELKÝ CHLAPEC (1966) a v dramatu PETE A TILLIE (1972). Hlavní role v dramatu Woodyho Allana INTERIÉRY (1978) jí taktéž vynesla nominaci na Oscara a zároveň i na Zlatý Glóbus, obdržela cenu Bafta. Svou poslední nominaci na Oscara dostala za vedlejší roli v akčním snímku PAPEŽ Z GREENVICH VILLAGE (1984).

Také v televizi se zasloužila o zajímavá díla. V roce 1956 byla nominována na cenu Emmy za účinkování v televizním seriálu PLAYHOUSE 90. Za deset let později si cenu Emmy odnesla za hlavní roli v seriálu ABC STAGE 67 (1966) a v roce 1967 za hlavní roli v televizním filmu THE THANKSGIVING VISITOR.


22.11.1924
Kirksville, Missouri, USA
13.6.1987
New York, New York, USA
Geraldine Page csfd

My Little GirlNazi Hunter: The Beate Klarsfeld StoryRodný synBílé nociDobrodružství Huckleberryho FinnaNevěstaVýlet do městečka BountifulWalls of GlassPapež z Greenwich VillageThe DollmakerThe ParadeTančím, jak nejrychleji doveduBláznivá dálniceHarry's WarNasty HabitsSomething for JoeyZáchranářiDen kobylekLive Again, Die AgainHappy as the Grass Was GreenJ.W. CoopLook Homeward, AngelPete a TillieMontserratOklamanýCo se vlastně stalo tetě Alici?TrilogyChica del lunes, LaThe Happiest MillionaireThe Thanksgiving VisitorBarefoot in AthensTeď už jsi velký chlapecThree Sisters, TheDrahoušekHračky na půděSladký pták mládíSummer and SmokeHondoTaxiModrá a šedáKojakSneak PreviewsNight GalleryABC Stage 6750 Years of Funny FemalesHollywood: The Great StarsThe 41st Annual Tony AwardsThe 58th Annual Academy AwardsThe 57th Annual Academy AwardsThe 51st Annual Academy AwardsThe 29th Annual Tony AwardsThe 24th Annual Golden Globe AwardsThe 35th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Geraldine Page: 3.11. 2023 00:28