František Dibarbora (1916 - 1987)


Slovák František Dibarbora se narodil 19. listopadu 1916 v Bratislavě do rodiny železničáře. Otec byl Ital (a psal se Di Barbora) a svého syna nasměroval ke studiu na bratislavské Hudební a dramatické konzervatoři, kterou absolvoval roku 1938. Už za studií hostoval v bratislavském Slovenském národním divadle, kam v letech 1938 – 1946 byl přijat jako člen činohry (1938 – 1940 a 1942 – 1946) a krátce i operety (1940 – 1942).

V Čechách i na Slovensku zpopularizovalo jeho osobu účinkování na estrádních zájezdech. Jako žák herce Janka Borodáče byl František Dibarbora umělcem širokého hereckého i výrazového rejstříku: dokázal skvěle ztvárňovat komediální postavy, jimž nechyběl temperament, spontánnost, nadsázka, pohybové a hudební dovednosti, zpěv, tragická a drastická grotesknost, výrazný hlas a improvizace, ale také velké tragické postavy a dramatické kreace.

Jako divadelní herec hrál v dílech „Revizor", „Jožko Púčik a jeho kariéra", „Strakonický dudák", „Misantrop", „Bratři Karamazovi", „Tarelkinova smrt", „Sólo pro bicí (hodiny)", „Višňový sad" atd. Jeho ženou byla dramaturgyně Květuše Dibarborová (*1924).

Pro slovenský film zanechal otisk ve snímcích VARÚJ...! (horník), ČERTOVA STENA (hlas z amplionu), PRIEHRADA (Fero), KATKA (Dodo Kupčík), LAZY SA POHLY (Kmoško), MLADÉ SRDCIA (agent), ČTVERYLKA (Dr. Branecký), V PIATOK TRINÁSTEHO (Fero), POSLEDNÁ BOSORKA (Melchioris), ZEMIANSKA ČESŤ (Daniel), ŠŤASTIE PRIDE V NEDEĽU (konferenciér), PÁN A HVEZDÁR (malíř), MUŽ, KTORÝ SA NAVRÁTIL (Piaček), SKALNÍ V OFSAJDE (Sekáč), VÝLET PO DUNAJI (Domast), JÁNOŠÍK (soudce Očkayi), ARCHIMEDOV ZÁKON (Slávik), MAJSTER KAT (Tuli – bej), SMRŤ PRICHÁDZA V DAŽDI (Dr. Kostolníček), ZMLUVA S DIABLOM (Boroš), TRAJA SVEDKOVIA (muž), NIET INEJ CESTY (Ostrolúcky), PÁN SI NEŽALAL NIČ (pán z č. 23), PÁNI SA ZABÁVAJÚ (Kisbárnaky), TROFEJ NEZNÁMEHO STRELCA (německý generál), POZOR, IDE JOZEFÍNA...! (Tomáš Adam), HORÚČKA (tlumočník), SMRŤ ŠITÁ NA MIERU (Dr. Kuchár) či PEHAVÝ MAX A STRAŠIDLÁ (stařec).


19.11.1916
Prešporok, Rakousko-Uhersko
4.9.1987
Bratislava, Československo
František Dibarbora csfd

ŠlabikárPehavý Max a strašidláTá tajovská voda mútnaČakanie na všedné dniDon CarlosHra s ohňomMilovaný CélimarMoliéreNeobyčajné všedné dniO siedmich rokochPočúvaj tú melódiuSen o kováčoviTiene v rajiVynálezAlbertBalada o vkladnej knižkeJán LiterátMedulienkaOzvenyPokladPostupimská konferencia 1945Pred sviatkamiPredsunutýPro forma...Raz, dva, triVýlet do ParížaZlatná krajinaŠkriepniciBé rímska trojka lomeno šesťCesta životomHeloisa a AbelardProfesor na bielom koniStalo sa v našom mestečkuVzbúrené mestoČierny slnovratDrotárskym chodníkomJožko Púčik a jeho kariéraKukučia nôtaRozprávkový kráľZlatá rybkaŠkandálŽiví musia žiť alebo Červené víno víťazstvaChlap prezývaný BrumtelesDelenie majetkuDoktor BencúrNech sa niekto opováži alebo ako Ďuro Konôpka o fujaru prišielOmladnutieOsudná cestaV tomto meste, v tejto chvíliVýzvaDesiaty chlapIzba naivného dedaJeden krok od rajaMojmír II.Nebráňme vtákom lietaťNedokončená partiaPes pána generálaRembrandt van RijnRuletaVečer v Orfeu


Aktualizace osobnostního profilu František Dibarbora: 31.10. 2023 01:56