Loretta Swit 86 let


Loretta Swit se narodila do rodiny polských přistěhovalců Lestera a Nellie Switových. V roce 1955 odmaturovala na passaické Pope Pius XII. High School a roku 1957 absolvovala Katharine Gibbs School v Montclairu. Poté pracovala jako stenografka v Bloomfieldu. Již v sedmi letech ve svém rodném městě vystoupila poprvé veřejně ve hře „Sněhová královna“. I přes nesouhlas matky se rozhodla pro hereckou dráhu. Soukromě se školila u Gene Frankela a hrála v jeho divadelním studiu Repertory Company na Broadwayi, k němuž se vracela i v pozdějším období. Svůj zpěv zdokonalovala na manhattanské American Academy of Dramatic Arts.

Následně byla Loretta Swit obsazena do role rázné vrchní zdravotní sestry majorky Margaret Houlihan zvané Šťabajzna v americkém protiválečném komediálním seriálu M*A*S*H (1972–1983). V projektu nakonec zůstala celých jedenáct let a získala za něj čtyři nominace na Zlatý Glóbus, osm nominací a dvě vítězství (1980 a 1982) v televizních cenách Emmy a byla jmenována nejoblíbenější ženskou televizní herečkou roku (1983). V průběhu natáčení seriálu a po jeho skončení neodmítala další seriálové (Good Heavens, Supertrain, Cagney & Lacey, Dolly, To je vražda, napsala, Diagnóza vražda a další) a jiné televizní role (např. Shirts/Skins, The Last Day, Rickles, The Hostage Heart, Mirror, Mirror, Valentine, The Love Tapes, First Affair, The Execution, Sam, A Matter of Principle, A Killer Among Friends). Namluvila postavu v animovaném seriálu Batman.

Dále vystupovala v různých televizních pořadech, dokumentech (Korea: The Forgotten War) a během let 1992–1994 uváděla pořad kanálu Discovery Úžasný svět zvířat. Od roku 1972 si Loretta Swit zahrála ve více jak deseti filmech, ať již jako dáma se skleněným okem (Deadhead Miles), Hilary McBrideová (Stand Up and Be Counted), policejní úřednice (Policewomen), Mildred Meyers (Freebie and the Bean), Alice (Závod s ďáblem), Polly Reedová (Trhák), manažerka B. D. Tuckerová (Pivo), prezidentka Barbara Adams (Bláznivá apokalypsa), matka Shirley (Zálesák), domácí Jones (Králové pláže) nebo jako paní Kincaid (Play the Flute).

Kromě herecké kariéry, kterou od 90. let utlumila, se věnuje i veřejné činnosti, především v ochraně zvířat (je vegankou). Aktivně se zapojila do organizací Actors and Others For Animals, The Wildlife Waystation, The Hooved Animal Rescure, Protection Society, The Ark Trust a podobně. Dvě světové organizace Animal Protection Institute a International Fund For Animal Welfare jí jmenovaly ženou roku. V 80. letech veřejně podporovala lékaře R. Adamse Cowleyho při vzniku traumatologických jednotek.


4.11.1937
Passaic, New Jersey, USA
Loretta Swit csfd

Play the FluteKrálové plážeZálesákKiller Among Friends, AHlavní podezřeláMatter of Principle, AMy Dad Can't Be Crazy, Can He?Napřed láska a pak školaBláznivá apokalypsaDreams of Gold: The Mel Fisher StoryMiracle at MoreauxMuppet Video: The Kermit and Piggy StoryPivoThe ExecutionFirst AffairThe Best Christmas Pageant EverGames Mother Never Taught YouThe Kid from NowhereTrhákLove Tapes, TheFriendships, Secrets and LiesMirror, MirrorValentineThe Hostage HeartIt's a Bird, It's a Plane, It's SupermanThe Last DayZávod s ďáblemFreebie and the BeanPolice WomanDeadhead MilesShirts/SkinsStand Up and Be CountedDiagnóza vraždaCow and ChickenBurkeho zákonTo je vražda, napsalaBatmanThe Big BattalionsThe Love BoatM*A*S*HCagneyová a Laceyová


Aktualizace osobnostního profilu Loretta Swit: 3.11. 2023 09:52