Valerie Čižmárová (1952 - 2005)


Valérie Čižmárová patřila k výrazným osobnostem ze Slovenska, které v 70. letech obohatily českou populární hudbu, dodnes je známá svým největším hitem Léta letí z roku 1971. Narodila se v Michalovcích na východním Slovensku, od dětství se věnovala tanci a zpěvu, první větší úspěch byl spojen s pěveckou soutěží v Košicích, v roce 1968 zvítězila v soutěži Talent v České Třebové, v podobně koncipovaném soutěžním klání pak zaujala v Jihlavě (tady ji také poprvé zachytila televizní kamera) a první nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat. Oslovila ji především ta z legendárního divadla Rokoko, kam nastoupila a převzala zpívané party po Heleně Vondráčkové, která v té době tuto scénu opustila spolu s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem, aby založili vlastní skupinu Golden Kids.

Hlas Valérie Čižmárové dobře znají i diváci českých filmů, zpívala v dodnes populárních veselohrách HOLKY Z PORCELÁNU (1974) nebo JAK UTOPIT DOKTORA MRÁČKA (1974), v menších rolích se objevila i před kamerou. V úloze zpěvačky to bylo ve filmu JÁ TO TEDY, BERU ŠÉFE (1978), později hrála paní Lili v dramatu SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ (1986). Mezitím se s ní setkávali diváci především v rámci televizních záznamů představení ze Semaforu.

Pěveckou dráhu Valérie Čižmárové důstojným způsobem zmapovalo výběrové CD Léta letí z roku 2002, které mimo jiné připomnělo i její zájem o rock nebo jazz, zpěvačka sama mezitím i po odchodu ze Semaforu pokračovala v jevištních aktivitách, spolupracovala například s Helenou Růžičkovou. Navázala také na někdejší spolupráci se Semaforem a vystupovala na jevišti Divadla Jiřího Grossmanna. Zdravotní komplikace donutily zpěvačku postupně omezovat umělecké aktivity. Valérie Čižmárová zemřela následkem nádorového onemocnění 7. března 2005 v Praze ve věku 53 let.


29.1.1952
Michalovce, Československo
7.3.2005
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Valerie Čižmárová csfd

Smrt krásných srncůJá to tedy beru, šéfe...!Ostrov plný písničekHolky z porcelánuJak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v ČecháchPůlnoční kolonaRevue pro následníka trůnuPopStoryPříběhy slavnýchValérie Čižmárová: Návrat uvítámValérie Čižmárová: Čas má rychlý krokValérie Čižmárová: VěřímValérie Čižmárová: Pojď jen dálValerie Čižmárová: Pán s loutnouValérie Čižmárová: Dávno nejsem hloupáValérie Čižmárová: KokoValérie Čižmárová: Léta letíDrahomíra Vlachová, Jitka Zelenková a Valérie Čižmárová: Bylo jaroDěčínská kotva 1980Návštěvní den č. 7Decentní večerNávštěvní den č. 6Vladimír Menšík nonstopKavárna u UršulyMuzikanti, co děláte?Zajíc v pytliJak se vám líbí?Z melodie do melodie aneb Televizní samoobsluhaDnes uvádí...Silvestr na přání aneb Čí jsou hory KavčíOrchestr a balet ČST uvádíNašich deväťKabaret U dobré pohodyVečer u nás dvochProgram orchestru Karla VlachaPísničky ke kávěChvíle pro písničku


Aktualizace osobnostního profilu Valerie Čižmárová: 21.2. 2024 08:28