Gene Roddenberry (1921 - 1991)


Eugene Wesley Roddenberry byl americký scenárista, producent a tvůrce světa Star Treku.

Když začal pracovat pro televizi, držel se spíše jednoduchých námětů z policejního prostředí, které důvěrně znal. Několikrát sice experimentoval s návrhy na sci-fi seriál, ale ve skutečnosti z toho nikdy nic nebylo. Při práci na seriálu The Lieutenant se mu do rukou dostala kniha Arthura C. Clarka pojmenovaná Profiles of the future, která populárně vědeckým stylem prezentovala myšlenku, že v budoucnu by se mohlo cestovat po galaxii pomocí techniky deformace prostoru, díky čemuž by se posádka takto cestujících lodí dostala okamžitě z místa na místo. Tenkrát ho napadlo, že by mohl použít posádku jedné vesmírné lodi a udělat s ní seriál oblíbených povídkových příběhů, které by byly touto posádkou provázané. Nápad velice jednoduchý a ve své jednoduchosti geniální. Roddenberry tomuto tématu nemohl odolat a dále rozpracovával koncept, později nábídl seriál několika televizním stanicím k výrobě. Sériálu se nakonec ujalo Desilu Studios. První pilotní díl Star Treku jménem The Cage ale studio zavrhlo. Přesto Roddenberry dostal možnost natočit druhý pilotní díl, kde uplatnil připomínky vedení. Druhý pilotní díl s názvem Where No Man Has Gone Before už uspěl a seriál měl zelenou. Začal 8. září 1966 a dočkal se i přes nízkou sledovanost tří řad.

Po skončení seriálu se ale stal Star Trek tak oblíbený, že chtělo studio natočit další seriál. Z toho nakonce sešlo, a tak vznikl v roce 1979 film Star Trek: The Motion Picture. V dalších letech byly natočeny další filmy a od roku 1987 se začal natáčet nový televizní seriál Star Trek: The Next Generation. Do jeho tvorby se Roddenberry silně zapojil. V průběhu třetí sezóny seriál opustil, protože ho práce už velice zmáhala, také ale proto, že se mu zhoršovalo zdraví. Roddenberry zemřel během páté řady tohoto seriálu a také krátce před premiérou šestého filmu. Roddenberry ale není jenom tvůrce Star Treku, je tvůrcem třeba také seriálu Andromeda.

Roddenberry byl dvakrát ženatý, s první ženou, Eileen Rexroatovou, měl dvě děti. Jeho druhou ženou byla Majel Barrettová, která hrála ve Star Treku postavu zdravotní sestry Christine Chapelové, v dalších sériích pak postavu Lwaxany Troi a hlas lodního počítače. Roddenberry s ní měl jedno dítě. Po jeho smrti byla část jeho zpopelněných ostatků vystřelena do vesmíru. Jednalo se o historicky první vesmírný pohřeb.


19.8.1921
El Paso, Texas, USA
24.10.1991
Santa Monica, California, USA
Gene Roddenberry csfd

Star Trek: Nová generaceStar TrekStar TrekStar Trek: FilmGenesis IIHezké holky, jedna jako druháPolice Story


Aktualizace osobnostního profilu Gene Roddenberry: 20.4. 2024 08:41