Louis J. Gasnier (1875 - 1963)


Louis J. Gasnier se narodil v Paříži a svou kariéru zahájil v divadle jako herec a režisér. Zprávy se liší podle toho, kdy začala jeho filmová kariéra; podle samotného Gasniera začala jeho spolupráce se společností Pathé v roce 1899, během prvních let od založení (1896). Pro společnost natáčel krátké komediální snímky. Georges Sadoul uznal Gasniera za člena raných francouzských filmařů známých jako „Vincennesova škola“, kde byli také Gaston Velle, Georges Hatot, Lucien Nonguet, Lépine, Andre Heuré, Georges Monca a Albert Capellani. Společnost Pathé však byl v té době notoricky přísná na rozpočty, takže žádné odměny pro Gasniera nejsou známy před rokem 1905.

V roce 1910 založila společnost Pathé Frères ve Spojených státech filmovou produkční společnost výstavbou studia v Jersey City. V roce 1910 Gasnier souhlasil, že odjede do Spojených států, aby vedl pobočku ve Fort Lee v New Jersey. Celosvětový úspěch Gasnierova seriálu The Perils of Pauline (1914), který spolurežíroval s Donaldem MacKenzie a v hlavní roli se objevil Pearl White, povýšil Gasniera na pozici výkonného viceprezidenta v americké divizi Pathé. Gasnier rezignoval na tuto pozici v roce 1916 a založil produkční společnost Astra Film se spisovatelem a režisérem Georgem B. Seitzem, která pokračovala v distribuci prostřednictvím Pathé.

V roce 1919 společnost Astra Film upustila od Pathého jako distributora a šla s Robertson-Colem, předchůdcem amerických filmových ateliérů. Se Seitzovým odchodem se Astra stala Louis J. Gasnier Productions, ale jen málo filmů bylo vyrobeno touto produkční společností. Tyto roky byly i vrcholem Gasnierovy kariéry; filmy byly často uváděny na trh s jeho jménem nad názvem a někdy jako jednoslovné jméno „Gasnier“. U veřejností byl Gasnier spojován s velkým dobrodružstvím v exotických lokalitách, například v lokálních seriálech, nebo se společenskými melodramaty, které byly populární na počátku 20. let.

V roce 1925 vyhlásila společnost Preferred Pictures bankrot a Gasnier šel pracovat pro Tiffany Pictures, ještě ne pro studio Poverty Row, které se pak stalo jeho dalším působištěm, ale stále ještě nebylo ve velkým hráčem na trhu filmů. Možná to byl B. P. Schulberg, který zachránil Gasniera z Tiffany; navzdory bankrotu se Schulbergovi podařilo pozvat na smlouvu herečku Claru Bowe a pak byl výkonným ředitelem společnosti Paramount Pictures. Gasniera zastihl úsvit zvukových filmů jako režiséra Paramountu, i když pracoval hlavně na svých cizojazyčných produkcích; jeho znalost anglického jazyka – i po mnoha letech života ve Spojených státech – byla přinejlepším omezená. A jako mnohým režisérům němých filmů mu činilo potíže přechod ke zvukovým filmům. Režíroval nízkorozpočtové snímky a často vyžadoval spolupráci režiséra dialogů.


15.9.1875
Paříž, Île de France, Francie
15.2.1963
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Louis J. Gasnier csfd

Stolen ParadiseMurder on the YukonInmaculada, LaJuan soldadoMarines Come Thru, TheSunset Murder CaseBank AlarmThe Gold RacketReefer MadnessThe Last OutpostCuesta abajoFedoraTango en Broadway, ElEsperámeGambling ShipIris perdue et retrouvéeTopazeForgotten CommandmentsSuburban MelodyThe Strange Case of Clara DeaneEspérameSilenceThe Lawyer's SecretAmor audazL'énigmatique Monsieur ParkesShadow of the LawSlightly ScarletThe Virtuous SinDarkened RoomsFashion MadnessStreets of ShanghaiThe Beauty ShoppersLost at SeaOut of the StormPleasures of the RichSin CargoThat Model from ParisFaint PerfumeParasite, TheParisian LoveThe BoomerangForbidden Story of Monte Carlo, ThePoisoned ParadiseThe Breath of ScandalThe TriflersWhite ManWineDaughters of the RichMaytimeMothers-in-LawPoor Men's WivesThe HeroRich Men's WivesThe Call of HomeThorns and Orange BlossomsA Wife's AwakeningGood WomenSilent YearsKismetThe Butterfly Man


Aktualizace osobnostního profilu Louis J. Gasnier: 29.2. 2024 00:45