Niels Arden Oplev 63 let


Dánský režisér a scénárista Niels Arden Oplev se narodil 26. března 1961 v Dánsku. Studoval na filmové škole National Film School of Denmark, kde v roce 1989 absolvoval v oboru režie. Prvotiny, film KYNDELMISSE a dokumentární HUGO FRA HIMMERLAND, mu poskytly působivý debut.

Za režisérovým značným úspěchem, přestože jeho dosavadní umělecký rejstřík obsahuje jen malý počet snímků, stojí precizní přístup k filmařskému kumštu. V otázce komponování doprovodné hudby dává přednost profesionalitě a vybírá si vynikající hudebníky. Jeho puritánský postoj souvisí s osobním pocitem důležitosti hudby pro celkový zážitek z filmu. „Tvorba filmů je srovnatelná s vařením. Hudba je kořením, které jídlo zničí nebo jej dělá skvělým. Vydáte-li se mimo tradiční sůl a pepř, pak je důležité zvolit tu správnou ingredienci ve správných dávkách.“ Režisér se chystá prorazit na americkém trhu, kde si už údajně koupil dům.


26.3.1961
Dánsko
Niels Arden Oplev csfd

RůžeVidíš měsíc, DanieliHráči se smrtíRychlochůzePomsta mrtvého mužeMuži, kteří nenávidí ženyOddělené světyJednou budem dálFukssvansenPortlandThe Turkish DetectiveVikingové: ValhallaF.B.I.Midnight, TexasMlčeti zlatoMr. RobotPod kupolíVzpomínkyMillenniumØrnenForsvarRejseholdetTaxaHeadbang i HovedlandetNøgenMade in Filmland


Aktualizace osobnostního profilu Niels Arden Oplev: 31.10. 2023 17:05