Vlastimil Třešňák 73 let


„Moje nejhorší vlastnost je, že neumím odpouštět. Moje nejlepší je, že bych se to chtěl naučit.“

V krátkém svobodném období poloviny let šedesátých už hrál na kytaru, harmoniku, zpíval a skládal, psal první povídky, a později měl v občance i vytoužený zápis „svobodné povolání“. Když se blížil povolávací rozkaz a s ním čestná vlastenecká povinnost být dva roky vojákem, zvolil azyl Bohnické léčebny, a jak říká: „Vyšla mi první knížka-modrá,“ tedy byl zproštěn vojenské služby.

Po zvolení Husáka prvním tajemníkem, začaly všemu svobodnému zlé časy, Vlasta se dosud pohyboval na pomezí povoleného a zakázaného, což skončilo podepsáním Charty 77, kdy mu byla zakázána jakákoliv veřejná činnost a přešel pozvolna mezi disent. Objevuje nový svět, protože dosud se s těmito lidmi neznal. Novými přáteli se stávají Václav Havel, jeho žena Olga, Pavel Landovský a mnozí další. Ač stále v Československu, defakto se tito lidé nacházeli v exilu, odtrženi od ostatních lidí, tzv. Šedé zóny.

Státní bezpečnost v rámci akce Asanace, tvrdými výslechy a zastrašováním donutila Vlastu v roce 1982 k emigraci. Odchází do Švédska, později se stěhuje do Německa a v roce 1989 se chystá do USA, ale události v Československu ho zastavili. Život v emigraci byl velmi skromný, ale Vlasta se díky více talentům  dokázal uživit. Psal své první knihy, začal malovat obrazy, a občas se vydal do světa na hudební šňůry po lokalitách českých krajanů.


26.4.1950
Praha, Československo
Vlastimil Třešňák csfd

Modrý drakKdopak by se vlka bálKafka to taky neměl lehkýPsí dostihyNa startu je delfínKancelář BlaníkKdyž se řekne Jiří ČernýSVO30DA!!!Divadlo vzdoruŠedá zónaFenomén UndergroundMagický hlas rebelkyDiagnóza BrodskýLiebe IndigoZuzana Michnová - Jsem slavná tak akorátKytlice, Zimmer FreiPříběhy slavných13. komnataListopad třikrát jinak20 let bez oponyBye Bye ShanghaiVladimír Mišík & Etc.Sólo pro... Vlastu TřešňákaKdo bude hlídat hlídače aneb Klíč k chaloupce strýčka TomaLegendy folku a countryVis Magor - Poema o básníkoviWroclaw 99 minus desetHořký plamenVlasatý stát uprostřed holohlavé republikyPotomciTo je Vlasta TřešňákPlay MacbethČtenářský deníkV zajetí železné oponyLadí neladíUprostřed běhuKrásný ztrátyKarel Kryl - in memoriamStudio BMá Vlast(a)Dávno, dávno již tomu (Zpráva o pohřbívání v Čechách)


Aktualizace osobnostního profilu Vlastimil Třešňák: 25.4. 2024 20:21