Lumír Peňáz (1931 - 2012)


Lumír Peňáz se narodil 4. července 1931 v Ostravě. Roku 1954 vystudoval herectví na pražské DAMU (za studií statoval v Divadle na Vinohradech a ve školním DISKU) a do konce svého života se věnoval výhradně herecké práci na oblastních scénách.

Lumír Peňáz byl charakterním hercem, jenž dostával především rozličné úlohy, v nichž však plně využil svého herectví a výrazových prostředků. Není bez zajímavosti, že ve všech svých angažmá byl znám a i hojně využíván jako „záskokář“, jenž dokázal ve velmi krátké době zvládnout náročný text a nahradit na poslední chvíli indisponovaného kolegu.

Na jeho herectví měl největší vliv režisér Milan Pásek. Mezi hry, u kterých byl Peňáz asistentem režiséra, si uveďme „Fuente Ovejuna“, „Sněhová královna“, „Svatá Jana“, „Vévodkyně valdštejnských vojsk“, „Ze života hmyzu“, „Caesar a Kleopatra“, „Lucerna“, „West Side Story“, „Oidipus vladař“, „Cyrano z Bergeracu“, „Brouk v hlavě“, „Radúz a Mahulena“ či „Romeo a Julie“.

Z počátcích se objevil v inscenacích „Naši furianti“ (Kudrlička), „Manon Lescaut“ (Grieux), „Romeo a Julie“ (Benvolio), „Hrátky s čertem“ (Solfernus), „Sen noci svatojánské“ (Lysandr), „Lucerna“ (Franc), „Filip II.“ (Don Juan), „Marie Stuartovna“ (Aubespine), „Třetí přání“ (Erlebach), „Gloria“ (Tony), „Revizor“ (Svistunov), „Jánošík“ (Šandor), „Figarova svatba“ (Figaro), „Věc Makropulos“ (Janek), „Válka s mloky“ (Antonín a Fred), „Veselé windsorské paničky“ (Berkdeber), „Jak se vám líbí“ (Amiens), „Ráno budeme dospělí“ (Jacques), „Večer tříkrálový“ (Vejražka), „Antonius a Kleopatra“ (Eros), „Šeherezáda“ (Ministr), „Náměstek“ (Páter Fontana) atd.


4.7.1931
Ostrava, Československo
12.9.2012
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko
Lumír Peňáz csfd

Případ AuffenbergZtráta pamětiStopy zločinu: Případ pobožné mumieVysoká hraPolíčkoObrazParcela 60, katastr LukoviceÚnos MoravankyO moravské zemiNáš dědek JosefSvědomí doktora TenevaAlbert EinsteinČetnické humoreskyHříšní lidé města brněnského


Aktualizace osobnostního profilu Lumír Peňáz: 30.3. 2024 21:25