Peter Ustinov (1921 - 2004)


Peter Ustinov se narodil 16. 4. 1921 v Londýně. Měl předpoklady k umělecké dráze jeho matka byla malířkou a otec novinářem. Od 40. let působil jako scénarista, herec a režisér do té doby se zdokonaloval v dramatickém umění a studoval například v London Theatre Studio.

Proslul také jako slavný detektiv Hercule Poirot v televizních zpracováních románů od Agathy Christie (např. SMRT NA NILU). Ve své kariéře se však nespokojil pouze jako herec a také mnohokrát zasedl za režisérskou židly. Jmenujme např. LADY L (1965) nebo HAMMERSMITH JE VENKU (1971). Široké uplatnění našel také v televizi a v divadle. Navštívil dokonce Českou republiku, kde na Národním divadle roku 1991 předvedl vlastní 'one man show'. Do Prahy se ještě jednou vrátil a to v roce 2001 v rámci festivalu německého divadla.

Peter Ustinov byl celkem třikrát ženatý. Roku 1975 mu byl udělen titul Rytíř Řádu britského impéria a roku 1990 byl povýšen do šlechtického stavu. Jeden z nejvšestranějších herců SIR PETER USTINOV zemřel ve věku 82 let ve Švýcarsku.


16.4.1921
Londýn, England, Velká Británie
28.3.2004
Genolier, Vaud, Švýcarsko
Peter Ustinov csfd

Aus dem Archiv - 60 Jahre FernsehenLutherSalem Witch TrialsWill to Resist, TheViktorie a AlbertAlenka v říši divůFarma zvířatŽenich na útěkuStiff Upper LipsEvening with Sir Peter Ustinov, AnPhoenix and the Magic Carpet, TheStarožitníkův krámLék pro LorenzaC'era un castello con 40 caniOrchestra, TheCesta kolem světa za 80 dníFrancouzská revoluceGranpaSchůzka se smrtíSecret Identity of Jack the Ripper, TheHra na vražduVražda o třech dějstvíchTřináct u stoluAbgehörtMemed My HawkImaginary FriendsZlo pod sluncemCharlie Chan a kletba Dračí královnyGrendel Grendel GrendelSearch for Santa Claus, TheThe Great Muppet CaperAshantiBudeme hubnout společněVydra TarkaSmrt na NiluZloděj z BagdáduDvojí zločinDvojčataJežíš NazaretskýOyaro nezumi no fushingina tabiUn taxi mauveKein Abend wie jeder andereLoganův útěkPoklad na ostrově MatecumbeOne of Our Dinosaurs Is MissingRobin HoodHammersmith Is OutGideonUstinovs FerngesprächeA Storm in SummerViva Max!Hot MillionsPirátův duchKomediantiBarefoot in AthensJohn Goldfarb, Please Come Home!Lady LTopkapiBilly BuddRomanoff and Juliet


Aktualizace osobnostního profilu Peter Ustinov: 2.11. 2023 21:21