Kacuhiro Ótomo 70 let


Katsuhiro Ôtomo pochází z japonského města Tome, které se nachází v prefektuře Miyagi. Už jako malé dítě fanaticky miloval svět filmu a nelitoval ani tři hodiny jízdy vlakem, aby se dostal do nejbližšího kina v Sendai. Katsuhiro dospíval během bouřlivých šedesátých let, které se nesly ve jménu studentských a dělnických demonstrací. Tyto nepokoje a celková neklidná atmosféra doby posloužily později Ôtomovi jako inspirace pro jeho nejslavnější dílo AKIRA (1988). Velkým impulsem, který dovedl Katsuhira k animaci, byly seriály jako GIGANTOR (1964) nebo TETSUWAN ATOM (1963). Jeho rebelantskou povahu ale nejvíce uspokojily americké filmy REBEL BEZ PŘÍČINY (1955) MALÉ ŽIVOTNÍ ETUDY (1970) a BEZSTAROSTNÁ JÍZDA (1969).

Mezi lety 1980 a 1982 byl Ôtomo zaneprázdněn prací na vizuálně úchvatné manze „Domu“. O jejím úspěchu svědčí půl milionu prodaných výtisků i prestižní cena kritiků „Grand Prix Award“ pro nejlepší scifi příběh, kterou do té doby žádná manga nezískala. V roce 1981 dokončil svůj první dlouhometrážní (ale amatérský) film JIYÛ O WARERA NI (1982). O rok později pracoval poprvé na anime – vytvořil několik postav pro epický snímek HARMAGEDON (1983).

V této době začíná Ôtomo pracovat již na gigantickém projektu „Akira“. Manga vycházela dvakrát měsíčně po dobu osmi let v časopise „Young Magazine“. Učinila ze svého tvůrce uznávanou osobnost a změnila navždy pohled západního světa na mangu. Katsuhiro Ôtomo debutuje na poli profesionální režie natočením jedné části povídkového anime NEO-TOKYO (1987). Režíruje i úvodní a závěrečnou povídku filmu ROBOT CARNIVAL (1987).

Film AKIRA (1988), v té době nejdražší anime vůbec, uchvátil nejen Japonsko, kde se stal nejnavštěvovanějším filmem roku (vydělal přes miliardu yenů), ale i zbytek světa. AKIRA byl v USA promítán jen v malých klubových kinech, ale poté, co vyšel na videu, následoval ohromný zájem vedoucí k prvnímu velkému boomu anime v západním světě na počátku devadesátých let. Diváky nenadchla jen tematická komplexnost, ale také děsivě realistická podoba Neo-Tokia.


14.4.1954
Tome, prefektura Mijagi, Japonsko
Kacuhiro Ótomo csfd

Krátký smírMushishiSteamboyMemoriesWarudo apaatoment horaAkiraManie-Manie: Meikjú monogatariRobot CarnivalJiyû o warera niAkiraŠin SOS dai Tokio tankentaiHipira: The Little VampireHollywood InsiderAnimax Special: The Making of 'Metropolis'


Aktualizace osobnostního profilu Kacuhiro Ótomo: 2.11. 2023 12:10