Javier Bardem 55 let


Javier Ángel Encinas Bardem se narodil 1.3.1969 (některé prameny uvádějí 1.5.1969) v Las Palmas na Kanárských ostrovech. Pochází z filmové rodiny, jeho matka Pilar Bardem je herečka, stejně jako bratr Carlos a sestra Monica. Dědeček Rafael Bardem byl také herec a jeho strýc je slavný režisér Juan Antonio Bardem.

Pro film ho objevil režisér Juan José Bigas Luna, tvůrce kontroverzních snímků, jež mu zajistily mezinárodní proslulost. Prvním snímkem byl film LAS EDADES DE LULÚ (LULU A JEJÍ VĚK) z roku 1990, který se odehrává v prostředí sexuálních deviantů. Dalším filmem byly VYSOKÉ PODPATKY režiséra Pedra Almodóvara z roku 1991. Luna Bardema obsadil i do dalších snimků: např. ŠUNKA, ŠUNKA – jde o ironický pohled na španělskou společnost, kde si zahrál svalovce Raúla, který si vedle práce v továrně na šunku přivydělává jako manekýn a sní o slavné dráze toreadora, nebo drama NA PLNÉ KOULE, kde hraje Benita Gonzaleze, záletníka a ctižádostivého podnikatele.

Javier Bardem je jedním z nejoceňovanějších a bezpochyby i nejtalentovanějších španělských herců současnosti. Uznání odborných porot dosáhl díky roli tipaře Lisarda v thrilleru SEČTENÉ DNY (režie I. Uribe) a titulní úloze detektiva v dramatu DETEKTIV A SMRT (režie B. Suarez) –Stříbrná mušle v San Sebastianu 1994, cena Goya 1995. V následujícím roce se stal opět laureátem výroční španělské ceny Goya za ztvárnění postavy herce Victora Ventura, jenž svůj talent uplatňuje na erotické telefonní lince v komedii ÚSTNĚ (r. M. Gómez Pereira). Ve filmu Pedra Almodóvara NA DNO VÁŠNĚ ztvárnil policistu Davida, který po těžkém zranění zůstane upoután na invalidním vozíku. Jde o psychologické drama, ve kterém si jednu z rolí zahrála i jeho matka Pilar. Za tuto roli byl nominován na Goyu 1997 a ve stejném roce i na Evropskou filmovou cenu Felix. Úloha homosexuálního básníka a spisovatele Reinalda Arenase ve snímku NEŽ SE SETMÍ (režie Julian Schnabel) mu vynesla nejen Volpiho pohár na MFF v Benátkách v roce 2000, ale jako první španělský herec byl nominován na Oskara a Zlatý Globus jako nejlepší herec.

Z dalších Bardemových filmů jmenujme např. PONDĚLKY NA SLUNCI, COLLATERAL, Malkovichův TANEČNÍK SESHORA a hlavně vynikající HLAS MOŘE (r. Alejandro Amenábar) – skutečný příběh Ramóna Sampedra, muže, který ochrnul po nešťastném skoku do vody a který víc jak čtvrt století žádá úřady o euthanasii. Stříbrný lev – velká cena poroty, Zlatý Globus 2004 – nejlepší cizojazyčný film, Oscar 2004 – nejlepší cizojazyčný film.


1.3.1969
Las Palmas, Canarias, Španělsko
Javier Bardem csfd

Bride of FrankensteinDuna: Část druháUntitled Formula One Racing MovieMalá mořská vílaŠoumen krokodýlDobrý šéfDunaRicardoviNeprožité životyVšichni to vědíEscobarPiráti z Karibiku: Salazarova pomstamatka!Poslední tvářGunman: Muž na odstřelAutomataAlacrán enamoradoKonzultantFinal Cut - Dámy a pánovéK zázrakuSkyfallBiutifulJíst, meditovat, milovatVicky Cristina BarcelonaLáska za časů choleryTahle země není pro starýGoyovy přízrakyCollateralHlas mořePondělky na slunciTanečník seshoraŽádné boží zprávyNež se setmíSegunda pielLos lobos de WashingtonMezi nohamaTorrente: Blbec jménem zákonaAirbagPravdivá romance IIBouřlivá láskaLáska vážně škodí zdravíÉxtasisBoca a bocaDías contadosEl detective y la muerteLa teta y la lunaEl amante bilingüeZlatá vejceHuidosŠunka, šunkaMiluji tvé ložeVysoké podpatkyLas edades de LulúMocný vliv měsíceCrónicas del malTangoDía por delante, ElSegunda EnseñanzaCruce de caminos. Un documental sobre Miguel Ríos


Aktualizace osobnostního profilu Javier Bardem: 1.3. 2024 14:18