Barbara Steele 86 let


Původem britská herečka Barbara Steele natočila v různých zemích přes čtyřicet filmů, největší slávu jí ale přinesly italské horory ze šedesátých let a v tomto žánru se stala skutečnou celoevropskou hvězdou. Narodila se v Birkenheadu nedaleko od Londýna a původně studovala malířství, později ale získala hereckou průpravu a začala hrát s divadelní společností Repertory Company. Debut před filmovou kamerou absolvovala v rámci komedie BACHELOR OF HEARTS (1958), do širšího povědomí se dostala díky filmu NAHOŘE A DOLE (Upstairs and Downstairs, 1959), který disponoval hvězdným mezinárodním obsazením.

Po návratu do Itálie hrála Barbara Steele hlavní role v dalších snímcích hororového žánru v režii Riccarda Fredy (STRAŠNÉ TAJEMSTVÍ DOKTORA HICHCOCKA - L′orribile segreto del dottor Hichcock, 1962; DUCH – Lo spettro, 1963) nebo Antonia Margheritiho (BÍLÉ HLASY – Le voci bianche, 1964). V různých žánrech se objevovala i ve Francii, hrála například ve dvou filmech s agentem Monoclem (Paul Meurisse), osobně si cenila i své účasti ve slavném Felliniho filmu 8 ½ (1963).

Sama Barbara Steele se jen těžko smiřovala s tím, že popularitu jí přinášejí role démonických a vyšinutých žen s vypoulenýma očima, i když ani v této poloze neztrácela svůj osobitý půvab. Když se ji producenti nezřídka snažili vmanévrovat do průměrné produkce hororového žánru, ráda zdůrazňovala, že točila i s Fellinim a že má na víc. Fanoušky hororového žánru nakonec zarmoutila koncem šedesátých let, když se provdala a dočasně rezignovala na hereckou kariéru. Jejím manželem se stal významný americký scénárista James Poe (1921-1980), v roce 1971 se jim narodil syn Jonathan Jackson Poe.

V polovině sedmdesátých let se Barbara Steele vrátila k herecké práci, ovšem již jen v menších rolích. Točila nejen ve Spojených státech, které se staly jejím novým domovem, ale vracela se i do Evropy, s Annie Girardot například hrála ve filmu KLÍČ PODE DVEŘMI (La clé sur le porte, 1978), k hororovému žánru se vrátila v mediálně velmi propagovaném snímku NĚMÝ VÝKŘIK (Silent Scream, 1980). Později hrála také v několika televizních seriálech, po rozvodu s manželem Jamesem Poe (v roce 1978) se příležitostně věnovala i produkci. Poslední položkou v její filmografii je akční film VĚŠTEC (The Prophet, 1999).


29.12.1937
Birkenhead, Velká Británie
Barbara Steele csfd

Minutes Past MidnightLost RiverThe Butterfly RoomHer Morbid DesiresThe Boneyard CollectionVěštecTief obenNěmý výkřikDěvčátkoLa clé sur la portePiraňaNikdy jsem ti neslibovala růžovou zahraduSpace-Watch Murders, TheČerviUvězněný žárHoneymoon with a StrangerCurse of the Crimson AltarFermate il mondo... voglio scendereBrancaleonova armádaMladý TörlessThe She BeastUn angelo per Satana5 tombe per un mediumAmanti d'oltretombaPenízeAmore facileDanza macabraI maniaciLe Monocle rit jauneLe voci biancheLes BaisersLunghi capelli della morte, ITre per una rapinaLo spettroOre dell'amore, LeOsm a půlTentativo sentimentale, UnIl capitano di ferroL'orribile segreto del Dr. HichcockJáma a kyvadloMaska démonaYour Money or Your WifeNahoře a doleNenávistThe 39 StepsBachelor of HeartsRomance na řeceCastlevaniaTemné stínyWar and RemembranceVichry válkyNight GalleryI Spy


Aktualizace osobnostního profilu Barbara Steele: 30.10. 2023 15:03