Antonín Hájek (1944 - 1989)


Antonín Hájek se narodil 14. ledna 1944 v Praze, v ulici V lesíčku číslo 3. Rodiče vedli již jeho starší bratra ke hře na klavír, otec se domníval, že tak budou mít chlapci šikovné prsty. U Antonína se hra na klavír setkala s odezvou, již jako dítě byl muzikální. Klavír opustil na střední škole a začal hrát na kytaru. Na Průmyslové škole se zamiloval do country a zůstal tomuto hudebnímu stylu věrný po celý život.

Již během studia se Antonín Hájek seznámil se svou budoucí ženou lékařkou Zdenou. Vysokou školu nedokončil, věnoval se raději rozvoji skupiny Rangers, která zpočátku hrála v malých sálech. V roce 1965 hrála kapela poprvé za honorář ve formě naturálií. A pak se seznámili s Miroslavem Černým, který začal skupině konferovat a dělat jí manažera. Do kapely nastoupila první a poslední zpěvačka, Jarka Hadrabová, která s Rangers vydržela zpívat do roku 1969.

Antonín Hájek měl jasnou vizi a tah na branku. O svých představách uměl přesvědčit i své okolí, takže se z něj velmi rychle vyklubal vedoucí skupiny Rangers. V roce 1967 vyhráli první Portu. O rok později se ke skupině přidal Petr Nárožný coby konferenciér. Petr Nárožný byl o deset let starší, než Antonín Hájek. Ale vzpomíná, že velmi záhy srostl se zbytkem kapely natolik, že prováděl spolu s ostatními Hájkovi různé zlotřilosti. Dospělo to až do takové úrovně, že se Nárožný k Hájkovi choval jako ke staršímu.

V roce 1969 natočili Rangers Balíček karet s textem Mirka Černého. Následovaly písně jako Hřbitovní kvítí, 900 mil a Pojď ven. O dva roky později byli Rangers donuceni změnit své jméno, stali se z nich Plavci a nazpívali Teče voda. V roce 1973 odešel Petr Nárožný do Semafor a tak trochu se prohodil s Luďkem Nekudou, který z něj přišel.


14.1.1944
Praha, Protektorát Čechy a Morava
17.12.1989
Praha, Československo
Antonín Hájek csfd

Plavci v pravěkuPlavci mezi svýmiPlavci na MoravěPlavci mezi dravciBáječný bálPřijela k nám pouťÚdolí krásných žabPříběhy slavnýchByl prima klukPlavci 77Rangers - Pozvánka do klubu XTo nejlepší z Rangers-Plavců 1967-1973 I.Portréty z not - Běžci dlouhých tratíTelegramiádaZlatý slavík 1983Škola dokonalých mužůHity praotce ČechaSilvestrovský klub mládežeTelevizní klub mladých - Rozhovor se S. RudolfemŠestý den je sobotaPlavci v pohádceHádanky s písničkouPlavci mezi plavciJarní výletPlavci na slovo vzatíPlavci v KobylisíchHudební studio MZelená pro PlavcePlavci na suchuVánoční podvečer s orchestrem Čs. televizeZpívá celá rodinaNa sluneční straně horPísničky roku 1972Chvíle pro písničkuPůlhodinka s Rangers - Pouze pro Plavce


Aktualizace osobnostního profilu Antonín Hájek: 14.11. 2023 09:43