Jiří Schelinger (1951 - 1981)   † 30 let


Jiří Schelinger, český rockový zpěvák a skladatel, jedna z předních postav českého rocku, se narodil 6. března 1951 ve vesničce Bousov, nedaleko Čáslavi, v Československu. Jeho otec byl učitelem hudby, matka květinářka. Později se rodina přestěhovala do Prahy - Nuslí. Ocitl se také ve vyšetřovací vazbě a aby se dostal co nejdříve ven, pokusil se o demonstrační sebevraždu. Díky tomu potom skončil v psychiatrické léčebně v Bohnicích a získal modrou knížku, což bylo pro jeho kariéru dost důležité.Po návratu nastoupil jako kulisák v divadle Jiřího Wolkra. V divadle vydržel asi měsíc. Vystřídal dohromady pět hudebních skupin, než se nadobro usadil roku 1973 ve skupině Františka Ringo Čecha. Kapela posílila o kytarového mága Stanislava Kubeše a bubeníka Jiřiho Mamuta Stárka. Brzo ji doplňuje baskytarista Jan Kavale. Společně odjíždějí na památný zájezd do Ruska kde koncertují s tehdy slavnou anglickou skupinou Smokie.

Mezi největší hity Jiřího Schelingera patří například: Holubí dům (1973), René, já a Rudolf (1973), Boty děravý (1973), Sim-sala-bim (1975), Matko má, nedovol (1975), Nemám hlas jako zvon (1975), Šípková Růženka (1976), Léto s tebou (1976), Zpověď (1976), Ptají se lidé (1976), Švihák lázeňský (1976), Tvůj první velký kluk jsem já (1977), Což takhle dát si špenát (1977), Hrrrr na ně (1977), Hop, a je tu lidoop (1978), Už mě nelíbej (1979), Neskutečná (1979), Klaudie (1979), Jahody mražený (1979), Jsem prý blázen jen (1979), Díky za všechno, mámo má (1982). Jiří Schelinger nazpíval i písně, které se buď to nedochovaly, anebo nebyly nikdy vydané. Mezi takové patří například: ztracená píseň Kufr natočená v Brně, Hej, štartér, Jsem svítání pro slabou kvalitu zvuku, píseň Budu to já nazpívanou společně s Jitkou Zelenkovou a Ladislavem Štaidlem a Sylvia - oficiálně dosud nevydaná nahrávka.

Bubeník Starek se objevuje v konkurečním Katapultě a unavený koncertovaním opouští skupinu F.R.Čecha. Ale ani jeho odchod nenarušil práci na novém projektu - Zemětřesení, který díky své tvrdosti měl velkou šanci stát se přelomovou deskou českého rocku vůbec. K realizaci však nedošlo, protože v dubnu 1981 odchází J. Schelinger na pozvání STV do Bratislavy. Dne 13. dubna 1981 večer z neobjasněných důvodů skáče z mostu do Dunaje. O měsíc později tělo vyplavila voda nedaleko Šamorína. Jeho tělo nikdy nebylo nikým identifikované. Jeho smrt nebyla nikdy zcela objasněna a je opředena řadou záhad. Spekuluje se, že se mohlo jednat o úkladnou vraždu zosnovanou Státní bezpečností, pokus zpěváka emigrovat, žít v ústraní či o sebevraždu. Současně se spekuluje, že tehdejší Státní bezpečnost se pokusila případ rychle uzavřít a za tělo Jiřího Schelingra bylo prohlášeno tělo cizího neznámého muže, který měl být z Dunaje taktéž vytažen. Totožnost těla nikdy nebyla určena žádným rodinným příslušníkem ani blízkým člověkem Jiřího.

Jestliže skupina přežila odchod F.R.Čecha, kterého nahradil bratr Jiřího, Milan Schelinger, nepřežila ztrátu svého sólisty. Zkusili ho nahradit Jiřím Hoppem, vydali jeden singl z připraveného projektu, ale odchází od nich Kavale a Kubeš. Skupina se rozpadá.


6.3.1951
Bousov, Československo
13.4.1981
Bratislava, Československo
Jiří Schelinger csfd

TrhákKufr plný nadějíOstrov plný písničekRomance za korunuPopStoryJiří Schelinger - Holubí důmPříběhy slavnýchBigbítKdo je kdo - Jiří SchelingerJiří Schelinger: Jahody mraženýSvátek melodiíVolejte NovuJak se vám líbí?Pojďte s námi na tahZpívá a hovoří František ČechSilvestr na přání aneb Čí jsou hory KavčíSobotěnka, sobotaHledám jednu písničkuNašich deväťCo v Silvestru nebyloChvíle pro písničkuTelevarieté


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Schelinger: 23.4. 2024 23:10