Jan Prokeš (1917 - 1985)


Jan Prokeš se narodil 26. června 1917 v Kroměříži. Nejdříve si vyzkoušel práci herce a režiséra ještě za druhé světové války v kabaretu ARS v Brně (1942 – 1945). A po skončení okupace se uplatnil jako herec a s Hanou Prokešovou jako umělecký vedoucí brněnského Městského divadla mladých (1945 až 1946).

Zprvu si např. zahrál postavy: La Hire („Svatá Jana“), Matěj a Franěk („Strakonický dudák“), Kardinál („Jan Hus“), Šlechtic („Othello“), Dvořan („Lucerna“), Muž z Bagdadu („Legenda o lásce“), Horyna („Zlý jelen“), Smrťák („Konec masopustu“), Anton A. Skvoznik – Dmuchanovský („Revizor“), Princ marocký („Benátský kupec“), Dufiquet („Vajíčko“), Vávra („Maryša“), Kovář („Loupežník“), Simeon („Farma pod jilmy“), Bohuslav Beránek („Jedenácté přikázání“), Karborund („Hrátky s čertem“), Jan Žižka („Jan Hus“), Kolenatý („Věc Makropulos“), Bajev („Útěk“), Prubík („Jak se vám líbí“), Orgon („Tartuffe“) apod. apod.

Dále se Jan Prokeš objevil v inscenacích „Divotvorný klobouk“ (Hostinský Barnabáš), „Komedie plná omylů“ (Skřipec), „Těžká Barbora“ (Hans Bols), „Drahomíra“ (Palhoj), „Ženský boj“ (Rapota), „Hamlet“ a „Večer tříkrálový“ (Kněz), „Marie Stuartovna“ (Melvil), „Strakonický dudák“ (Trnka), „Slaměný klobouk“ (Strýc Vézinet), „Ženitba“ (Smažilvejce), opět „Lucerna“ (Vrchní), „Manon Lescaut“ (Hostinský), „C a k. polní maršálek“ (Šebestián Katzelmacher), „Astrolog“ (Pandolfo), „Aristokrati“ (Bartoloměj), „Hvězda zvaná pelyněk“ (Vousáč), „Anička skřítek a Slaměný Hubert“ (Slaměný Hubert), „Naši furianti“ (Pavel Kožený), „Faust“ (Sedlák), „Dobrý voják Švejk“ (Hostinský Palivec), „Brouk v hlavě“ (Baptistin), „Lišák Pedro“ (Crespo), „Eurydika“ (Vrchní), „O tom!“ (Milostpán), „Poprask na laguně“ (Patron Fortunato) atd.

Kvůli faktu, že nepracoval jako herec v Praze, ale na oblastních scénách v Brně, v Pardubicích, v Plzni a v Karlových Varech, ho filmaři využívali pouze ojediněle a ještě v epizodkách. Debutoval celkem pozdě na začátku 60. let jako pětačtyřicetiletý v úloze ordnera v československo – německém (NDR) dramatu Miloše Makovce PRAHA NULTÁ HODINA (1962).


26.6.1917
Kroměříž, Morava, Rakousko-Uhersko
1.12.1985
Karlovy Vary, Československo
Jan Prokeš csfd

Buldoci a třešněVrchní, prchni!Adéla ještě nevečeřelaNa veliké řeceOsada HavranůVolání roduDny zrady I.Dny zrady II.PodezřeníKladivo na čarodějnicePasťákPraha nultá hodina


Aktualizace osobnostního profilu Jan Prokeš: 13.11. 2023 10:05