Radka Urbanová 51 let


Šansoniérka a skladatelka odrhovaček - jak ona sama říká - a také multi-instrumentalistka a autorka hudby k divadelním představením: Století touhy (Divadlo Archa), Lišák a Baron z Hopsapichu (Divadlo v Celetné - Spolek Kašpar), Tři sestry (Dejvické divadlo), Romeo a Jana (Divadlo v Řeznické) a Tanec na konci léta (divadlo Opava). Do pěti let bydlela u prarodičů v Jeníkovicích u Třebechovic pod Orebem, podle vlastních slov, to bylo velmi důležité období jejího života. Se školní docházkou se pak vrací do rodných pražských Dejvic k rodičům. Na lidové škole umění studuje hru na flétnu, později i lesní roh, což je dáno tím, že obor kytara byl plně obsazený.

V roce 1994 vydává demo kazetu Blues?, ke které se dnes už ale nehlásí. Pak po sedmi letech vychází první CD Andělové z Nebe (2001). To o ni média stále nejeví zájem, ale byl to - a zase už je - obapolní vztah. CD Při mně stůj (2003) jí přineslo oceněni a popularitu v podobě 3 sošek Andělů. Brzo se ale média přesvědčila že ti, kteří Radůzu mají rádi a kupují její CD či chodí na její koncerty, o tento druh medializace nestojí a tak se Radůza zase z médií vytrácí k radosti své i svých věrných.

Další CD: Vše je jedním (2007), V salonu barokních dam (2007), O Mourince a Lojzíkovi (2008), Miluju vás (2010). Jejích televizích vystoupení není mnoho a vždy se týkaly hlavně hudby. Ta významnější (Záznam koncertu v Sólo pro…, Rozhovor po pořad ČT - Kultura dnes, Rozhovor pro již zrušený pořad Poprask… a v Literárním měsíčníku „333“, V Saudkově talkshow na stanici Barrandov). V roce 2007 natáčí dokument s režisérkou Špátovou: PŮJDU KAM CHCI a vydává DVD Radůza Live!

Do svého zklidnění a usazení ráda cestovala učila se jazyky, ale jen tak aby se domluvila. Zážitky zpracovává ve svých písní,stejně tak, jako svoje pochybnosti o hledání či nalézání víry v Boha,které tvoří zásadní část textů jejich písní ale i životní filozofie. Od živelné - svobodu milující osoby- se proměňuje v barevnější osobnost - matku dvou dětí ( syna a dcery) a v partnerku muže turecké národnosti.


16.3.1973
Praha, Československo
Radka Urbanová csfd

Tenkrát v rájiKráska v nesnázíchStoletí Miroslava ZikmundaMrtvý student, který se nikdy nenarodilModrý kódStop TimeRadůza: Koncert z pracovnyRadůza a Plzeňská filharmonie13. komnataRadůza - půjdu, kam chciRadůza liveHana Hegerová - PortrétBlues ze Staré PekárnyRadůza: Studený nohyRadůza a osud Anity GaribaldiDoupěHausbot Petra HorkéhoKombo60 pečetíDobročinná akademie aneb Paraple 2012Uchem jehlyVšechnopártySólo pro...Zpívání na KošumberkuKrásný ztrátyNoc s AndělemTřistatřicettřiUrobme si tichoSešli se...


Aktualizace osobnostního profilu Radka Urbanová: 16.11. 2023 11:47