Karol Wild


PhDr. Karol Wild se narodil 16.4.1937 v Žilině na Slovensku. V letech 1956 – 1959, 1961 a 1966 – 1968 vystudoval Filosofickou fakultu UK v Praze, obor filosofie – historie. V letech 1965 až 1967 se ucházel o studium režie na FAMU, ale nebyl přijat pro svůj sluchový handicap. Filmařině se „vyučil“ jako amatér.

Několik poznámek k filmu Mnichov 1938: Film začal režisér Wild natáčet podle vlastního scénáře na jaře roku 1968 k 30. výročí mnichovské dohody. Ve filmu hovoří přímí aktéři tehdejších událostí dr. Hubert Masařík, který byl 30. září 1938 vyslancem dr. Beneše v Mnichově, dále osobní tajemník presidenta Beneše dr. Prokop Drtina, ministr František Ježek a hlavní velitel čs. armády arm.gen. Ludvík Krejčí. Film přišel do kin v září 1968 jako předfilm k hraným filmům. Za tři dny byl na pokyn sovětských okupantů stažen z kin, protože se v něm ukazuje, proč z vojensko-politických důvodů nemohl prezident Beneš požádat Stalina o sovětskou vojenskou pomoc. Komunisté do té doby i později obviňovali dr. Beneše, že nepožádáním o sovětskou pomoc zavinil obsazení Sudet. Film ukazuje, že v případě požádání o sovětskou vojenskou pomoc by sovětská vojska uvízla v bojích proti Polákům ve východním Polsku (Poláci věděli, že Rusové chtějí východní Polsko, což si nakonec stejně o rok později vzali) a rovněž postupem přes Besarábii, kde by proti nim bojovali Rumuni, kteří věděli, že si ji Stalin chce přivlastnit (a to také v roce 1947 udělal). Protože někteří čeští historici zpochybňovali oiginalitu mnichovské dohody, uložené nyní v Národním archivu ČR, kterou ve filmu drží v ruce dr. Hubert Masařík, pokusil se režisér Wild v pořadu Reportéři ČT dokázat, že jde o originál, který nezpochybnil nikdo z těch, kteří tento dokument drželi v ruce při natáčení filmu v roce 1968 a měli ho v ruce i v roce 1938. Filmografie: 1967: série kritických šotů, uveřejňovaných na konci Filmového týdeníku pod titulkem „Přesvědčili jsme se za vás“ - podle vlastních námětů. Od 1968: Přesvědčili jsme se za vás, Mnichov 1938, Učitel národů (o J.A.Komenském), Johannes Kepler, Josef Mánes, Svárov 1870 a další dokumenty v Krátkém filmu, od roku 1970 stálý spolupracovník nově vzniklého II. programu ČsT, Půlhodinky s módou, pro dětskou redakci ČsT pořady Vlaštovky, výchovné filmy Čtyři příběhy, Pět příběhů, série filmů Poznáváme Československo (vysílání pro školy) a další. V roce 1977 šéfredaktor dětské redakce Ludvík Ráža zrušil Wildovi již zadané filmy a zakázal další spolupráci, protože odmítl podepsat Antichartu. Od té doby do roku 1989 jen sporadicky natáčené dokumentární a reportážní filmy Setkání s krajany, Neue Anfange, Spolana Neratovice a jiné. Ponejvíce vlastní kamerou Obrázky z Nizozemska, Po Paříži s Edith Piafovou, Z cesty po Katalánsku, Po stopách českého lva a další. Ve filmu a v televizi chtěl pokračovat v emigraci, ale nebylo to už možné vzhledem k zdravotnímu stavu.

Karol Wild csfd

Poznáváme ČeskoslovenskoSerpentínyJohannes KeplerJosef MánesUčitel národůPůlhodinka s módouMnichov 1938Ptali jsme se za vás


Aktualizace osobnostního profilu Karol Wild: 2.11. 2023 14:53