Tokala Clifford 39 let


Tokala Clifford je 188 cm vysoký herec, který se narodil roku 1984 v indiánské rezervaci Pine Ridge (jižní Dakota) v USA jako člen indiánského kmene Oglala Lakota Sioux. Jeho opravdové lakotské jméno zní "Tokala Hehaka Sapa". V běžném životě použivá tyto alternativy svého jména: Tokala Clifford, Gerald Tokala Clifford, Tokala Black Elk. Jeho otec se jmenoval Gerald Clifford, ale užíval též lakotské jméno "Nanca Cikala", což se překládá jako "Malý velitel". Zemřel roku 2000 na rakovinu. Matka se jmenuje Charlotte Black Elk.

Jeho matka Charlotte je také známá osoba v indiánských kruzích. Udělala už mnoho věcí, je společnou národní velvyslankyní pro ženská práva a mimo tuto činnost se aktivně angažuje i v jiných záležitostech svého lidu. Jeho dědeček Raymond Hollow Horn byl velmi moudrý muž, který toho hodně věděl o historii Lakotů. Tokala byl uznaný jako jeden z nejmladších lidí, který vůbec kdy vystoupil před senátem USA - to mu bylo 13 let. Tento lakotský herec je aktivní v pomoci uvědomnění svého kulturního dědictví, vlastním úsilím získal na vysoké škole (Oglala Lakota College) v létě 2003 dokonce certifikát, aby mohl sám učit lakotský jazyk.

Tokala je profesionálně zapracovaný herec. Kromě filmů hraje i na divadle. Už v letech 1995 - 1996 stál na prknech divadla Red Cloud Theater ve hrách "Sherlock's Last Case" a "God's Favorit" v obou pod vedením režiséra Jena Schreibera. Kromě toho se i dodatečně objevil např. v oděvních katalozích, reklamách a v uměleckých magazínech jako model (např. v USA v The Seventh Generation, v Německu v magazínech Silberstreifen a Das Magazin).V USA je už zapsaný umělec, mimo jiné píše a skládá své vlastní písně od stylu Hip-Hop přes R&B až k tradičním lakotským písním, které i vycházejí na albech a soundtrackech. Je rovněž členem Oglalo-lakotské podskupiny OUH'PE. Kromě herectví, muziky a modelingu se Tokala prezentuje i jako velmi znalá a sečtělá hvězda v oborech výuky lakotského jazyka, kultury a historie.

Čeští diváci mohli tohoto všestranného herce vidět např. ve filmu RUDÉ KŮŽE (Skins) z roku 2002 známého "native" režiséra Chryse Eyreho, z prostředí indiánské rezervace, kde hlavní role bratrů ztvárnili další dva výborní a známí "native" umělci - Graham Greene v roli nemocného alkoholika a Eric Schweig jako policista. Snímek byl v roce 2003 celkem 4-krát nominovaný a z toho dvakrát tuto nominaci dokázal proměnit v hmatatelný výsledek - cena Prism Award a další cena Best Actor Award patřící Grahamu Greenovi je toho důkazem. Hned nato dostal Tokala nabídku si zahrát v tv projektu Steva Barrona STRÁŽCE SNŮ (Dreamkeeper) z roku 2003, kde se setkal s mnoha známými a slavnými "native" herci. I tento projekt byl oceněný - dostal cenu Emmy a American Indian Movie Award. V tomto projektu se však Tokala neobjevil jen jako herec, ale málokdo asi ví, že zde pracoval i jako konzultant přes lakotský jazyk a hudbu.


30.10.1984
Pine Range, South Dakota, USA
Tokala Clifford csfd

13 minut: Ve víru tornádaThe BygoneÚdolí BohůRez BombMé srdce pohřběte u Wounded KneeOtiskStrážce snůRudé kůže1883ChirurgovéNa Západ


Aktualizace osobnostního profilu Tokala Clifford: 30.10. 2023 21:29