Don LaFontaine (1940 - 2008)


Donald LaFontaine se narodil 26. 8. 1940 ve městě Duluth, stát Minnesota rodičům Ruby a Alfredovi LaFontaine. Proslavil se především svým úchvatným hlasem, jímž namluvil za svůj život více než 5000 filmových trailerů a několik set tisíc televizních upoutávek či reklam na video hry. Lidmi z filmové branže byl nazýván nejčastěji svou přezdívnou: Hlas Boží. Stal se nezapomenutelným především větou "Ve světě..." ("In a world..."), kterou všichni kino fanoušci museli slyšet tisíckrát. Tato věta se stala frází, posléze pro její opakovanost a četnost i oblíbeným klišé. Hlas, který mu později přinesl slávu dostal jako dar od Boha ve 13ti letech.

Byl najat filmovou společností Paramount jako výhradní tvůrce jejich trailerů a zároveň jako více prezident. Tato funkce však zabírala mnohem více času, než byl LaFontaine ochoten obětovat svému největšímu koníčku, opustil Paramount a přemístil se do Los Angeles, kde byl kontaktován agentem a nalákán na práci na namlouvání promovideí. Za jeden týden tak dokázal LaFontaine vyprodukovat až 60 promovideí, někdy dokonce kolem 35 za jediný den! Brzy se dostal do pozice, kdy každé produkční studio bylo ochotno zaplatit jeho práci víc než nadstandartně. Jeho měsíční příjem se vyšplhal do řádů milionů dolarů. LaFontaine prošel snad všemi studii, a když nastal čas internetu, už mu nic nebránilo postavit si nahrávací studio přímo u sebe doma, na adrese Hollywood Hills.

Mezi filmy, kterým se stal průvodce při cestě na filmové plátno patří: TERMINÁTOR, TERMINÁTOR 2: SOUDNÝ DEN, SHREK, PÁTEK TŘINÁCTÉHO, ZÁKON A POŘÁDEK, BATMAN SE VRACÍ, OSUDOVÁ PŘITAŽLIVOST, DARKMAN, TROSEČNÍK, DVANÁCT DO TUCTU, SLEPIČÍ ÚLET a mnoho dalších.

Dne 22. 8. 2008 byl LaFontaine přivezen do nemocnice v Los Angeles s krevní sraženinou v plicích. Kritický stav trval 10 dní. 10 dní Boží Hlas bojoval o holý život, ale dne 1. 9. 2008 svůj těžký boj vzdal a zemřel na selhání plic. K poslednímu odpočinku byl uložen na hřbitov Hollywood Forever Cemetery, v Californii.


26.8.1940
Duluth, Minnesota, USA
1.9.2008
Los Angeles, California, USA
Don LaFontaine csfd

HlasCaptain Alpha MaleJá-tě-vidím.comSandmanPlump FictionPtačí klecMuž zvaný SargeStrašidelné VánoceTime WalkerGriffinoviPhineas & FerbAmerický tátaRandom! CartoonsFillmore!Věřte nevěřteJAGKnight Rider týmOdpadlík


Aktualizace osobnostního profilu Don LaFontaine: 6.11. 2023 12:17