Michal Pospíšil 69 let


Michael Wellner Pospíšil je dětský herec, scenárista, režisér dokumentárních filmů, publicista, filmový pedagog, fotograf a kulturní diplomat. Jeho otec byl zaměstnanec Filmexportu Ladislav Pospíšil, který uměl 9 jazyků a byl vojákem na Západní frontě. Matka pochází z Brna z židovské rodiny Wellnerů.

Pro francouzskou televizi natočil desítky výukových filmů, pořadů a seriálů. Uplatnil se i jako scenárista hraných filmů. Z jeho děl vzbudil pozornost středometrážní dokumentární film Dialogues avec Paris o zahraničních umělcích žijících a tvořících v Paříži. Mezi lety 2000–2007 byl ředitelem Českého centra v Paříži.

Z rukou francouzského ministra kultury obdržel v roce 2005 státní vyznamenání a stal se Rytířem řádu umění a literatury. Působil i jako ředitel Českého centra v bulharské Sofii, ale v roce 2016 se vrátil do Prahy a stal se generálním ředitelem celé sítě Českých center.

Velkou láskou Michala je fotografování a měl již několik výstav. Vydal knihu „Culture tchèque des années 60“ a knihu vzpomínek svého otce „Ve znamení Halleyovy komety.“ V roce mu 2020 vyšla jeho první fotografická publikace „Paris, Praha, etc...


15.2.1955
Praha, Československo
Michal Pospíšil csfd

Jak jsme hráli čáruPramen životaModré z nebeJáchyme, hoď ho do stroje!LáskaTřicet panen a PythagorasNaše bláznivá rodinaKdyž má svátek DominikaUkradená vzducholoďKdyby tisíc klarinetůAž přijde kocourBylo nás pětPopStoryFilmový dobrodruh Karel ZemanTřináct minutKinoKrásný ztrátyBanánové rybičky


Aktualizace osobnostního profilu Michal Pospíšil: 17.11. 2023 12:42