William Matheson


Herec William Matheson zatím není v našich krajích moc známý. Pochází z muzikantské rodiny s dlouhodobou hudební tradicí. Jeho pradědeček byl v 50.letech minulého století za jeho tvůrčí činnost dokonce uznaný královským keltským bardem a jeho dědeček Alasdair Matheson pořádal koncerty napříč celým Skotskem. Později si otevřel The Crown Hotel ve skotském Stornoway, odkud celá rodina pochází. William se narodil jako druhý syn psychoanalytičce Sheeně a zpěvákovi a skladatelovi Ianovi Mathesonovi (uměleckým jménem Ado). Má o 4 roky staršího bratra, který se rovněž věnuje herectví a v našich krajích je přece jen víc známý. Jmenuje se Hans Matheson (*1975), který je jak televizní tak filmový herec a příležitostný muzikant. U nás je hlavně známý titulní rolí Juryho Živaga z tv adaptace Doktor Živago (2002) či z filmu Juraje Jakubiska Bathory (2008), kde si zahrál malíře Caravaggia.

Ačkoli jsou Mathesonovi pravá skotská rodina (otec pochází ze Stornoway a matka z Parkendu), po narození svého prvního syna se v druhé polovině 70.let odstěhovali do Anglie na farmu v Canterbury (Kent). Rodiče však často posílali Williama i jeho staršího bratra na letní prázdniny k prarodičům zpět do Skotska, kde je jejich dědeček např. učil plavat nebo hrát golf. Často tam také trávili čas se svými tetami, strýci a bratranci, se kterými chodili po kopcích a plážích anebo jezdili na koni. Williamovo prarodiče mluví gaelskou keltštinou, kterou se stále hojně hovoří spolu s angličtinou na Vnějších Hebridách. Rodiče naopak dbali více o kulturní vyžití svých dvou synů. Brali malého Williama i Hanse na folkové festivaly a koncerty Boba Dylana.

Když byl už William větší a rozhodoval se o své budoucí profesi, nevybral si překvapivě obor související s hudbou, ale nejspíš se inspiroval svým starším bratrem a dal se též na herecké řemeslo. V současné době stále hraje hlavně na divadle a jen občas se objevuje spíše v tv projektech. Poprvé si zahrál roli Harrise v krátkém drama snímku JD PILOT (2003), následoval další krátký film tentokráte komediálního žánru THE WEIGHT WATCHER (2005), kde hrál postavu Luka. Větší hereckou příležitost dostal následujícího roku v dramatu podle skutečné události THE MARCHIONESS DISASTER (2006) a stejného roku si zahrál po boku Johna Simma (známého např. rolí Caliguly z tv miniserie NERO z roku 2004) v britském kriminálním seriálu LIFE ON MARS (2006), kde ztvárnil skutečnou postavu - britského zpěváka Marca Bolana. Naposledy si William Matheson zahrál ve válečném dramatu Rega Travisse JOY DIVISION (2006), kde získal roli Charlieho.

William Matheson csfd

Potopení MarchionessDvojí nepřítelLife on Mars


Aktualizace osobnostního profilu William Matheson: 8.11. 2023 09:59