Mako (1933 - 2006)


Tento herec asijského původu se narodil roku 1933 v Japonsku. Vlastním jménem se nazýval Makoto Iwamatsu. Mako byl všestranným hercem. Objevoval se jak v hollywoodských blockbusterech, tak v akčních videofilmech a televizních seriálech. Největší úspěch zaznamenal na začátku své herecké kariéry, v roce 1966. V tomto roce ztvárnil postavu Číňana na palubě americké vojenské lodi ve filmu THE SAND PEEBLES. Za tuto roli byl nominován na Oscara.

Ve většině filmů ztvárnil především kladné hrdiny, ale záporné role v jeho filmografii také nalezneme. K těm nejznámějším patří šéf koncernu Nakamoto Joshida ve Vycházejícím slunci. Za zmínku stojí také jeho role ve filmech PSYCHOPAT ZE SAN FRANCISKA a SEDM LET V TIBETU. V těchto filmech však ztvárňuje vedlejší role.

V poslední době na sebe nejvíc upozornil ve válečném snímku Michaela Baye PEARL HARBOR, kde si zahrál kapitána japonského válečného námořnictva a v romantickém snímku GEJŠA. Ve svém posledním filmu, animovaném snímku ŽELVÍ NINDŽOVÉ propůjčil svůj hlas jedné z hlavních postav.

Objevil se také ve velké spoustě seriálů jako KUNG-FU: LEGENDA POKRAČUJE, JAG, M.A.S.H. nebo WALKER, TEXAS RANGER. Herec Mako zemřel 21. července 2006. Filmový svět tím přišel o jednoho z nejznámějších a nejoblíbenějších herců asijského původu.


10.12.1933
Kóbe, Hjógo, Honšú, Japonsko
21.7.2006
Somis, California, USA
Mako csfd

Oběť: Lovec krveŽelvy NinjaCagesGejšaNeprůstřelný mnichCruel GamePearl HarborShe Said I Love YouLumpíci v PařížiKyohanshaSoví hradAlegriaChūgoku No ChōjinRiotSedm let v TibetuGladiátorJménem spravedlnostiFreeman - plačící drakHighlander 3Půlnoční samurajCultivating CharlieNebezpečné místoKrvavý východ slunceNo SurrenderRoboCop 3Vycházející slunceMistr kickboxuMy SamuraiNightingaleIdeální zbraňSutoroberi rodoFatal MissionHirošima: město popelaMurder in ParadisePsychopat ze San FranciscaTakový je byznysUnremarkable Life, AnNeslyšní zabijáciThe WashTucker: Člověk a jeho senKung FuOzbrojená odpověďÚtěk z VietnamuHawaiian HeatNičitel ConanBílá orchidejPoslední ninjaTestamentBarbar ConanHotel Pod duhouOko za okoOstří Bushidova mečeHito Hata: Raise the BannerSouboj ctiWhen Hell Was in SessionFarewell to ManzanarPrisonersZabijácká elitaJudge Dee and the Monastery MurdersThe Green Hornet


Aktualizace osobnostního profilu Mako: 10.3. 2024 12:50