Desmond Llewelyn (1914 - 1999)


Desmond Wilkinson Llewelyn se narodil v Newportu, ve velšském hrabství Monmouthshire, jako syn Mii a Ivora Llewelynových. Otec byl důlním inženýrem. Mladý Desmond se chtěl původně stát duchovním, ale během školní docházky (Radley public school) pomáhal na školním divadle kde i sporadicky obsazoval menší role. Jeho hereckou kariéru zastavil v září 1939 začátek druhé světové války, kdy byl povolán jako podporučík do britské armády, sloužil v jednotce Královských velšských mušketýrů. V roce 1940 byl ve Francii Němci zajat a jako válečný zajatec strávil pět let.

Llewelyn se objevil také v dalších filmech, příkladně v DOCTOR JEKYLL AND MISTER HYDE (1981), malou rolí také ve známém muzikálu CHITTY CHITTY BANG BANG (1968) a v krimikomedii ZLATÉ VĚŽE (1951). Působil v divadle a účinkoval v britské televizní sérii “Follyfoot” (1971). Závazky spojené s natáčením tohoto seriálu byly také jedním z důvodů, proč chybí v bondovce z roku 1973.

Llewelynův poslední film s Bondem měl premiéru jen několik týdnů před jeho smrtí a ve své poslední scéně ve Skotské centrále se “Q” pomalu spouští pod zem laboratoře se slovy: “Vždy měj připraven únikový plán”. Ačkoli se film zmiňuje o “Q-ově” odchodu do důchodu (v jehož brzké naplnění Bond ve filmu nedoufá) a ukazuje Johna Cleese jako pravděpodobného “dědice”, Llewelyn nedlouho před smrtí prohlásil, že nemá v úmyslu odejít na odpočinek a bude představovat “Q” do té doby, “dokud mě budou povolávat producenti a nepovolá Všemocný”. Ačkoli je „Q“ jednou z nejcharakterističtějších postav britského filmu, důležitým a dlouhodobým prvkem Bondovy licence, díky této své úloze Llewelyn nijak nezbohatl. Pobíral hodinovou mzdu, byl placen podle dnů a na celkových příjmech z filmů neměl žádný podíl. Mezi Bondovými fanoušky je nicméně nesmírně populární, svědčí o tom několik videoher s bondovskou tematikou, kde vystupuje také jeho postava.

Navzdory svým filmovým schopnostem kreativního vynálezce, Llewelyn vždy poukazoval na to, že je ve světě moderních technologií v reálném životě absolutně ztracený (podobně jako jeho nástupce, herec John Cleese). Llewelyn se zabil při autonehodě 19.12.1999, když se vracel domů od přítele. Řídil sám, jeho Renault Megane se čelně srazil s Fiatem Bravo třicetipětiletého muže na silnici A27 blízko vesnice Berwick (East Sussex). Llewelyn zemřel krátce po nehodě ve věku 85 let (druhý řidič byl vážně zraněn). Smuteční řeč na jeho pohřbu pronesl Sir Roger Moore, který se s ním na plátně sešel celkem v šesti filmech.


12.9.1914
Newport, Wales, Velká Británie
19.12.1999
Firle, East Sussex, England, Velká Británie
Desmond Llewelyn csfd

Jeden svět nestačíVirus 2000Zítřek nikdy neumíráZlaté okoMerlinPovolení zabíjetPrisoner of RioDech životaVyhlídka na vražduChobotničkaJen pro tvé očiPodivný případ dr.Jekylla a pana HydaMoonrakerThe Golden LadyŠpion, který mě milovalMan in the ZooMuž se zlatou zbraníDiamanty jsou věčnéVe službách Jejího VeličenstvaChitty Chitty Bang BangŽiješ jenom dvakrátMilostná dobrodružství Moll FlandersovéThunderballGoldfingerSilent PlaygroundKleopatraSrdečné pozdravy z RuskaJen dva mohou hrátThe Pirates of Blood RiverThe Second Mrs. TanquerayKletba vlkodlakaSword of Sherwood ForestBarbed Wire and BrackenCorridors of BloodFurther Up the CreekZkáza TitanicuSpider's WebKnights of the Round TableValley of SongZlaté věžeThey Were Not DividedAdam and EvelyneThe Chiltern HundredsHamletMidsummer Night's Dream, AMidsummer Night's Dream, AAsk a PolicemanLillieNine Tailors, TheThe PallisersBBC2 PlayhouseFollyfootMickey DunneThe Sullavan BrothersGarry HallidayEscapeThunder in the WestSean Connery: The Man and the MoviesJames Bond's 'Spectre' with Jonathan RossTrue Bond


Aktualizace osobnostního profilu Desmond Llewelyn: 4.4. 2024 17:14