Jiří Sedláček 59 let


Bývalé i současné aktivity ostravského herce Jiřího Sedláčka jsou poměrně rozsáhlé; různými formami se věnuje především divadlu, znají jej také televizní diváci, nejen jako herce, ale i v úloze průvodce několika populárních magazínů různého zaměření. Výrazně se věnuje práci s hlasem, od účinkování v literárních večerech a prezentaci poezie přes dabing až k namlouvání počítačových her. Jiří Sedláček celý život žije v Ostravě s výjimkou studijních let – hereckou průpravu získal v Brně na JAMU (1987). Před kamerou se objevil poprvé v postavě mladého vojáka Michala v povídkovém snímku ZELENÁ LÉTA (1985).

Jeviště Národního divadla moravskoslezského poskytlo Jiřímu Sedláčkovi řadu titulních a hlavních rolí, za všechny jmenujme představení Zločin a trest, Ježíš nebo Šakalí léta, pohostinsky účinkoval také na scéně Těšínského divadla v Českém Těšíně (Pygmalion, Prodaný dědeček). S oblibou se věnuje také aktivitám v Divadle loutek v Ostravě, k jeho úspěchům patřilo představení Čert a Káča, za něž byl oceněn na mezinárodním divadelním festivalu Spectaculo interese v Ostravě. Zúčastnil se také Letních shakespearovských slavností v Praze (Romeo a Julie). Před kamerou se Jiří Sedláček objevuje především v rámci produkce ostravského televizního studia, hlavní roli měl v komorním příběhu HRA PRO TŘI (1990), objevuje se také v televizních seriálech. Filmové role jsou ve výčtu aktivit Jiřího Sedláčka výjimečné, v menší roli loupežníka se divákům připomněl v pohádce CÍSAŘ A TAMBOR (1998).

Důležitou součástí tvorby Jiřího Sedláčka je práce s hlasem. Spolu s divadelním kolegou Norbertem Lichým pořádá Literární večery v Divadelním klubu Petra Bezruče, věnuje se také přednesu poezie. Hlasovou kreativitu projevil při práci na televizním magazínu o zdravé výživě POD POKLIČKOU; tento pořad se vysílal několik let a diváky si hledal jen pomalu, nakonec se ale stal jedním z nejpopulárnějších cyklů tohoto typu. Jiří Sedláček zde namluvil postavy neandrtálců a hospodyňky Maruš. Podobným typem pořadu je cyklus ZAHRADA JE HRA, jehož je Sedláček průvodcem. Opět ve spolupráci s Norbertem Lichým namluvil postavy pro animovaný seriál PYTLÍKOV (2006) z ostravské televizní produkce. Kromě toho pracuje i v dabingu a jeho hlas zaznívá také v rozhlase.

Jiří Sedláček je ženatý, jeho manželkou je ostravská herečka Lenka Kucharská (*1961). Mají spolu šest dětí.


22.5.1964
Ostrava, Československo
Jiří Sedláček csfd

Tři Tygři ve filmu: JACKPOTVolným pádemŽenská pomstaDukla 61Celebrity s.r.o.Occamova břitvaVánoční hvězdaKaždý den karnevalKobova garážUdělení milosti se zamítáMach, Šebestová a kouzelné sluchátkoByl jednou jeden polda III - Major Maisner a tančící drakSpirála nenávistiCestující bez zavazadelCísař a tamborSilvestrovská překvapeníBude-li mi jíti přes údolí stínu smrti...Hra pro třiJak si loupežník Krumas připil na zdravíKrásná GalatheaStrašidelní kohoutiNarozeniny režiséra Z. K.O zatoulané princezněZelená létaZámek NekonečnoDaleko od stromuZe života vesnice u jaderné střelniceStíny v mlzeCo ste hasičiPytlíkov comedySmokemanEinstein - Případy nesnesitelného géniaTři tygřiLajnaPolicie ModravaRudyho má každý rád4teensProč bychom se netopiliPytlíkovStrážce dušíO ztracené lásceAdvokát ex offoU nás doma


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Sedláček: 17.11. 2023 12:43