Shirley Clarke (1919 - 1997)


Shirley Clarke, jež používala toto umělecké jméno, se narodila pod vlastním jménem jako Shirley Brimberg. Její otec byl polský přistěhovalec, který zbohatl ve výrobě. Její matka byla dcerou multimilionářského židovského výrobce a vynálezce. Shirley byla nejstarší ze tří dcer, její sestra byla spisovatelka Elaine Dundyová. Její zájem o tanec začal již v raném věku, ale setkal se s nesouhlasem jejího otce.

V roce 1972 byla Clarke signatářkou kampaně paní časopisu „We had had interupts“, která požadovala ukončení „archaických zákonů“ omezujících reprodukční svobodu; účastníci povzbudili ženy, aby se podělily o své příběhy a jednaly.

Později začínala hrát vlastní díla v Dance Theatre a v Carnegie Hall v New Yorku. Byla členkou správní rady Národní taneční asociace. V roce 1953 se vzdala taneční kariéry pro nezávislou filmovou tvorbu a v témže roce začala natáčet krátké dokumenty s taneční tematikou. Později režírovala dokumentární filmy Bridges-Go-Round (1958) a Skyscraper (1960). V roce 1962 natočila první celovečerní film Spojka, cenzurou naháněný film.

Clarke si brzy nato založila vlastní produkční společnost Film-Makers Cooperative a v roce 1964 získala Oscara za dokumentární snímek Robert Frost: A Lover's Quarrel with the World. Režírovala dva filmy, které byly pak vybrány do Národního filmového registru Kongresovou knihovnou jako „kulturně, historicky nebo esteticky“ významné: Cool World (1963) a Portrét Jasona (1967). Kromě režie svých vlastních filmů hrála Clarke nezávislou filmařku v komedii Lions Love (1969) ve stylu cinéma vérité od Agnès Varda.


2.10.1919
New York City, New York, USA
23.9.1997
Boston, Massachusetts, USA
Shirley Clarke csfd

Chladný světSpojkaOrnette: Made in AmericaFor Life, Against the WarJasonův portrétRobert Frost: Spor milence se světemMrakodrapScary TimeV pařížských parcíchOrnette Coleman: A Jazz Video GameBox, TheJazykyPerformanceSavage/LoveVisual Diary, AInitiationMysteriumOne-2-3Trans24 Frames Per SecondCarl Lee, Max And Friends At The Hotel ChelseaButterflyMosty-kolotočBrussels LoopsGesturesWorld KitchenOkamžik láskyThe Rose and the PlayersDecrouxKoridaDance TestsFear FlightTanec na slunciJelly Roll MortonOpening in MoscowLions Love (... and Lies)GalaxieSex StarsChronicles: Family Diaries IDiaries Notes & SketchesCinéastes de notre temps


Aktualizace osobnostního profilu Shirley Clarke: 12.11. 2023 00:23