Pavel Taussig (1949 - 2023)


Narodil se 2. července 1949 v Olomouci, kde po maturitě také absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého. Po roce 1989 v této instituci mimo jiné přednášel. Profesí a zájmem je filmový historik a publicista. Řadu let se podílel na tvorbě několika televizních pořadů České televize, z nichž nejvýznamnější je patrně cyklus ÚSMĚVY ČESKÉHO FILMU. Je také duchovním otcem diváckých anket o nejoblíbenější Veselohru století a Krále filmového úsměvu století. Dalším významným pořadem z jeho dílny byl cyklus nazvaný POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ..., který se v šestadvaceti epizodách zabýval fenoménem domácích seriálů.

V posledních letech velmi často vystupuje ve funkci filmového historika v cyklu PŘÍBĚHY SLAVNÝCH, kde rozkrývá osudy a umělecké kariéry významných hereckých osobností minulého století (Jindřich Plachta, Karel Hašler, Vlasta Burian, Nataša Gollová, Jiřina Šejbalová, Svatopluk Beneš a další). Méně známým faktem zůstává Taussigovo autorství námětu k oscarovému filmu KOLJA (1996), kde se také mihl na několik minut v epizodní figurce klenotníka.

Svým způsobem obsáhlejší zůstává jeho stopa na poli publicistiky. Jak jeho profese prozrazuje, věnuje se dlouhodobě filmovým osobnostem minulých let. Je autorem publikací Devatero filmových řemesel Jiřího Brdečky, Hašek a film (společně s Elmarem Klosem) a Encyklopédia filmu. V nakladatelství Brána vydal i úspěšné knížky České filmové nebe a O věrném filmování Antonie Nedošinské a Theodora Pištěka. V rámci dlouholetého konání filmového fesivalu v Rychnově nad Kněžnou napsal i sérii brožur pod názvem Filmový smích (Werich, Burian, Futurista, Rašilov, Frič, Menzel, Polívka, Smoljak, Svěrák, Lasica, Satinský a řada dalších).

Své články o české kinematografii a jejích osobnostech publikuje i v denním, kulturně společenském a odborném tisku, například v periodikách Xantypa, Instinkt, Senior revue, TV magazín nebo Týdeník Televize. V loňském roce mu vyšla zatím jeho poslední kniha nazvaná Český biják, ve které popsal zákulisí, vznik i fámy několika slavných českých filmů.


2.7.1949
Olomouc, Československo
24.8.2023
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Pavel Taussig csfd

Škola princůHranice stínuKoljaVracenkyNemocný bílý slonStupně poraženýchCena meduItalské jaroEgyptologovéŽivotní styl první republikyJan Werich: Když už člověk jednou je…Apoštol národní zradyOta HofmanPrahou s panem Tau a ArabelouBořivoj ZemanFrantišek Čáp: chvíle rozhodnutíJenom starý trezorový filmTajemství Jiřiny JiráskovéTajemství Jiřího HrzánaPříběhy slavnýchFilm o filmu: Skřivánci na nitiLída Baarová – Dáma v modrémPod křídly svatováclavské orliceFilm o filmu: Nebeští jezdciNeznámí hrdinovéVáclav Vorlíček, král pohádek a komediíPokračování příštěBrudermordKriminálka 5.CVzkaz Olgy Walló


Aktualizace osobnostního profilu Pavel Taussig: 30.10. 2023 23:12