Jan Rubeš st. (1920 - 2009)


John Travolta, Glenn Close, Christopher Plummer, Jude Law, Charlie Sheen, Goldie Hawn, Gene Hackman, Harrison Ford, Linda Hamilton, Laurence Fishburne, Roy Scheider, Ethan HawkeE, Max von Sydov, Danny Glover, Viggo Mortensen. To je stručný seznam herců, se kterými se sešel před kamerou. Místo narození: Volyně, jižní Čechy.

V exilu působí jako sólista Canadian Opera Company. Zpívá Borise v Borisi Godunovi, Mefista ve Faustovi, hraje, zpívá, režíruje, bere si za manželku herečku Susan Douglas. V roce 1985 se objeví ve filmu SVĚDEK, kde hraje po boku mladého nadějného herce, Harrisona Forda, a zatím zcela neznámého Viggo Mortensena. Zpěv věší na hřebík.

Rubeš je hlavně televizní herec. Jeho druhou doménou jsou role v béčkových filmech, které čas od času poctí svou přítomností nějaké to známější jméno: SMRTÍCÍ DECH ZIMY (1987) s Mary Steenburgen, NIKDO NENÍ SÁM (1995) s Peterem Falkem a Julianne Moore, nebo OUR FATHERS (2005) - Christopher Plummer a Brian Dennehy. V roce 1995 obdržel kanadské nejvyšší státní vyznamenání (Order of Canada), které je udělováno významným světovým osobnostem (Nelson Mandela, Margaret Atwood, Frank Gehry, Václav Havel, Diana Krall, Wayne Gretzky).

V současné době už příliš netočí. S manželkou Susan Douglas-Rubes vychovali tři děti a oba si užívají zaslouženého odpočinku. V zimě bydlí v Ontariu, v létě na Floridě. On sám na adresu hereckého poslání říká:


6.6.1920
Volyně, Československo
29.6.2009
Toronto, Ontario, Kanada
Jan Rubeš st. csfd

Naši otcovéCo provedla KatyDaniel a superpsiThe Burial SocietyAntraxHodina duchůNightmare ManSníh padá na cedryHudba ze sousedního pokojeRescuers: Stories of Courage: Two CouplesRozbouřená řekaZáhada diamantuBach Cello Suite #4: SarabandePodvodTřetí dvojčeNikdo není sámTajná službaBoozecanDoktor MesmerLamb Chop and the Haunted StudioPtáci II: Konec zeměŠampióni 2Coming of AgeDevlinThe Witches of EastwickCausa WardovýchIl colore dei suoi occhiPodvedenáAmityville: Dům hrůzyF - E - D - AHora odvahyPadlý andělCold FrontDivided LoyaltiesSlepý strachThe ExpertsKrvavé souvislostiNo BlamePolibekSomething About LoveTwo MenVzdálená naděje Maximiliana GlickaSmrtící dech zimySvazek manželskýKouzelné VánoceMurder in SpaceSvědekVražda z důvodu šílenstvíCharlie Grant's WarLittle Gloria... Happy at LastAmatérUtilitiesVražda na přáníMr. PatmanDeadly HarvestLions for BreakfastLions for BreakfastNeuvěřitelné putováníForbidden JourneyTilt


Aktualizace osobnostního profilu Jan Rubeš st.: 17.11. 2023 13:12