Lucie Bělohradská 69 let


Do tohoto šíleného podniku jdu vždy podruhé, protože člověk všechno špatné zapomene a pamatuje si jen krásné.“ (Lucie Bělophradská o práci divadelní režisérky)

Vystudovala režii na DAMU (1975–80) a poté nastoupila do Divadla Na Zábradlí (1980–87). Zde působila nejprve jako asistentka Evalda Schorma. „Byl to člověk zvláštní vnitřní intuice a magie,“ vzpomíná Bělohradská ve zmiňovaném rozhovoru. V tomto divadle měla možnost zrealizovat i několik výrazných vlastních režií: „Merci“, „El Campo“ (cena za režii), „Pobřeží“, „Paní z námoří“.

Současně spolupracovala s pražským Divadlem v Řeznické a to nejen jako režisérka ale i jako autorka. Koncem 90. let na sebe upozornila především několika pozoruhodnými inscenacemi v Divadle Pod Palmovkou („Slečna Julie“ – 1997, „Caligula“ – 1998, „Euridyka“ – 2001, „Oidipus“ – 2002) a v divadle Kolowrat („Po zkoušce“ – 1998, „Olga a ďábel“ – 1999 nebo drama „Vriginia“ 2005).

Divadlu se Bělohradská věnovala i coby pedagog na pražském DAMU, kde měla v letech 1990–1997 možnost učit na katedře alternativního a loutkového divadla. „Ke studentům mám velice blízko,“ říká Bělohradská v rozhovoru pro kulturní portál scena.cz. Přesto svého konce zde nelituje. „Mám pocit, že těch sedm let bylo naplněných. Nesmírně mě to bavilo, ale došla jsem k pocitu, že to, co jsem mohla, jsem těm mladým předala, a dostala chuť na změnu.“


21.8.1954
Praha, Československo
Lucie Bělohradská csfd

Případ s koncemPřípad se štěnicíPřípad dvou básníkůPřípad dvou manželekPřípad dvou sesterPřípad pro lyžařePřípad pro malířePřípad pro rybářeArchivNekonečná neděleVrah jsi ty!LišákSpecialita šéfkuchařeTřikrát život, třikrát smrtAndělský smíchHra se smrtíS vyloučením veřejnostiSama uprostřed nociČerní anděléNovecentoSlečna JulieRyba ve čtyřechStopy ve skle


Aktualizace osobnostního profilu Lucie Bělohradská: 3.11. 2023 13:57