Nicolas Winding Refn 53 let


Extrémně talentovaný a schopný, leč lehce nedoceněný. I to by se dalo říci na úvod o dánském režisérovi, který v současné době přebývá v Copenhagenu. Jeho, dnes již kultovní trilogie, PUSHER je svázána s jedním významným, pro mnohé nepochopitelným, rozhodnutím. Když mu bylo v polovině 90. let nabídnuto místo na prestižním Dánském Filmovém Institutu, kam se podívá pouhých šest uchazečů každé dva roky, Nicolas Winding Refn odmítl a zvolil nejistou budoucnost natáčení své prvotiny (PUSHER, 1996) s minimálním rozpočtem. Dnes pouze konstatujme, že výsledek se dostavil opravdu skvělý.

Nicolas pro své filmy využívá absolutní fascinaci dnešní společnosti zločinem na plátně, která ho do jisté míry glorifikovala. Sám to popisuje takto: “Zločinci nastavují zrcadlo naší představě o normální společnosti do takové míry, že se s tím můžeme ztotožnit, ale stále to zůstává pouhým únikem před realitou.“. Tuto tendenci dosvědčuje jak trilogie PUSHER, tak i snímek BRONSON z roku 2009. Filmová tvorba Nicolase Winding Refna je také neoddiskutovatelně spjata s osobou Madse Mikkelsena. Ať již několikrát zmiňovaným snímkem PUSHER, či projektem VALHALLA RISING.

Jeho nejoblíbenějším filmem je TEXAS CHAINSAW MASSACRE. V roce 1993 dokončil American Academy of Dramatic Arts. Herečka Liv Corfixen s ním vstoupila do svazku manželského. Mají společně jednoho potomka. Nicolas je nevlastním bratrem dánského zpěváka Kaspara Windinga. V rámci projektu Gambler se jeho produkční společnost dostala do finančních potíží.

Nicolas Winding Refn se zdá býti evropskou zárukou filmové kvality a my se nemůžeme nic než těšit na produkty jeho dánské dílny.


29.9.1970
København, Dánsko
Nicolas Winding Refn csfd

Circus MaximusThe Neon DemonJen Bůh odpouštíDriveBarbarBronsonDealer IIIDealer IIFear XBleederDealerKodaňský kovbojToo Old to Die YoungSlečna MarplováLes ItaliensTravis Scott: Delresto (Echoes)Touch of CrudeHennessy X.O: OdysseyGucci PremièrePusherDe udvalgteČíňanDario Argento panicoKodaňský kovboj: Noční povídání s Nicolasem Windingem RefnemSorcerers: A Conversation with William Friedkin and Nicolas Winding RefnMy Life Directed by Nicolas Winding RefnJodorowsky's DuneNové skandinávské kinoGamblerTusind former for frygt


Aktualizace osobnostního profilu Nicolas Winding Refn: 2.11. 2023 21:04