David A. Prior (1955 - 2015)


„Prosím, jestli tohle někdo čtete a zvažujete podívat se na SMRTELNOU KOŘIST, hned všeho zanechte, opusťte práci, rozveďte se se ženou, půjčte si to a užijte si bez diskuse ten nejlepší film spáchaný na celuloid.“ - z komentáře ke Priorově SMRTELNÉ KOŘISTI na IMDb

Pro jeho produkci jsou typické zajímavé náměty zpracované do podprůměrných scénářů se zhusta nechtěně komickými dialogy, do očí bijící nízkorozpočtovost, dřevní herecké výkony vesměs sympatických (ne)herců mezi kterými málokdy chybí Priorův brácha Ted a amatérská režie. Nejlépe se Prior cítí v akčním a hororovém žánru, ale na rozdíl od tvorby jeho výše zmíněných kolegů si jeho snímky nikdy moc netykaly s nahotou. Většina Priorových filmů se ekonomicky vleze do necelých 90 minut.

Debutoval v první polovině 80. let, kdy se slashery SLEDGEHAMMER (1983), natočeným za 40 tisíc dolarů na videokameru (před kterou samozřejmě postavil Teda) a KILLER´S WORKOUT (aka AEROBICIDE, 1986) svezl na dobové vlně vyvražďovaček. Zatímco první po zásluze zapadl, druhý – inspirující se tehdy modním aerobikem a začínající scénou, v níž se nic netušící modelka uškvaří v soláriu – si časem vydobyl jistou kultovní oblibu.

Dalším módním trendem kterého se Prior v té době chytil, byly reaganovské akčňáky o nasraných veteránech z Vietnamu jako série Rambo nebo Missing in action, ke kterým v druhé polovině 80. let připojil svou KILL ZONE (1985), PEKLO NA BITEVNÍM POLI (1987), OPERACI VÁLEČNÁ ZÓNA (1990), LOCK´N´LOAD (1990) a v neposlední řadě svůj nejslavnější film, kultovní rambo-klon SMRTELNOU KOŘIST (1987), proslulý scénou, kde ústřední hrdina utrhne protivníkovi ruku a zmlátí ho s ní.


5.10.1955
Newark, New Jersey, USA
16.8.2015
Mobile, Alabama, USA
David A. Prior csfd

Assassin's FuryDancin' It's OnNejsmrtelnější kořistNight ClawsZombie WarsLost at WarThe P.A.C.K.Mutant SpeciesSouboj policajtůTěžký zločinDvojité ohroženíNoční pastUprostřed pavučinyZběsilecZtracená četaBílé šílenstvíInvazeKomando budoucnosti 2Konečné řešeníStíny nad AmerikouZrozeni k zabíjeníBleskurychlá palbaKomando budoucnostiPřepadení v džungliNoční válkyOperace válečná zónaŠtvanecMankillersPeklo na bitevním poliSmrtelná kořistVražedný aerobicKillzoneKladivem sem, kladivem tamThat's ActionRelentless JusticeHostile Environment


Aktualizace osobnostního profilu David A. Prior: 2.12. 2023 14:10