Magdaléna Borová 43 let


Magdaléna Borová se narodila se ve Frýdlantu. Divadlo hrála amatérsky už na gymnáziu. Po maturitě vystudovala činoherní herectví na DAMU v Praze – absolvovala v roce 2004 rolemi Máši ve „Rváči“, Čarodějnicí v „Macbethovi“ a titulní rolí ve hře „Nestyda“. Už během studia začala hostovat v pražských divadlech, hrála ve Studiu Dva, v Činoherním klubu a také v Klicperově divadle v Hradci Králové.

Nastudovala Dorotku ve „Strakonickém dudákovi“, Desdemonu v „Othellovi“, Natašu ve „Třech sestrách“, Boženu v inscenaci „Jako břitva“ (Němcová). Vystupovala také jako Elizabeth v dramatizaci románu Jane Austen „Pýcha a předsudek“ a Dora v „Kytici“. Hostovala i v dalších divadlech. Hrála titulní roli v inscenaci Legenda Emöke ve „Viole“, v Činoherním klubu nastudovala Sášu v „Ivanovovi“. Spolupracovala s Divadlem Masopust coby Marie v „Konci masopustu“ a Fénix ve „Vytrvalém princi“.

Hraje a zpívá v hale Skleněnka na Jatkách 78, v monodramatu „Do tmy“ – její vlatní dramatizaci románu Anny Bolavé. Dlouhodobě se věnuje zpěvu, práci s hlasem, sborovému zpívání. Několik let vedla vokální těleso Sestry sBorovy, od roku 2017 spolupracuje na projektu Zkoleduj se, funguje zde jako zpěvačka a zároveň sbormistryně. Po vánočních koledách se soustřeďuje na lidové písně. Věnuje se také vlastní tvorbě.

Spolupracuje s rozhlasem, televizí a filmem. Hrála například psycholožku Blažkovou v televizním seriálu Zrádci Viktora Tauše a Marii Weberovou, jednu z hlavních rolí, ve filmu Bohdana Slámy Krajina ve stínu, za kterou získala v roce 2020 Cenu české filmové kritiky a Českého lva za nejlepší herečku v hlavní roli.


14.4.1981
Frýdlant, Československo
Magdaléna Borová csfd

AmerikánkaDům v lukáchSuchoNěmá tajemstvíIdiotS písní v tísniAbsenceOčitý svědekKrajina ve stínuJá, Olga HepnarováHrubeš a Mareš ReloadedŽeny mého mužeHrubeš a Mareš jsou kamarádi do deštěPohádka o houslích a violeMaryškaPodezřeníZrádciStrážmistr TopinkaPolicie ModravaBackstage: Kráska a zvířeBackstage: IdiotNová krevBackstage: Jako břitva / NěmcováBackstage: Othello, benátský mouřenínKamenný příběhPrvních 7 325 dnů Elišky a JanaLucemburkovéIgor Orozovič & Vladimír Javorský: Hippokratova armádaKyticeDavid a Goliáš aneb Pepička to zařídíNaši furiantiVideoterapieZatměníRáno28. Český lev - Ceny České filmové a televizní akademie za rok 2020Ceny české filmové kritiky 2020DVTVSama doma


Aktualizace osobnostního profilu Magdaléna Borová: 5.11. 2023 07:56