Radek John 69 let


Radek John, prozaik, žurnalista a scénarista zabývající se aktuálními společenskými problémy se narodil 6. prosince 1954 v Praze. Vystudoval gymnázium. Po maturitě studoval v letech 1974-1979 scénáristiku a dramaturgii na FAMU.

Napsal také několik knih. Můžeme jmenovat např.: Džínový svět (má formu deníku), Začátek letopočtu (napsáno společně s I. Pelantem), Memento (asi nejznámější román, příběh mladého člověka, který propadl drogové zavislosti), Jak jsem viděl Ameriku (reportáže z USA).

Velmi dobře se osvědčil i ve scénáristické tvorbě. Jako autor a spoluautor se velmi dobře uplatnil i ve filmech. V 80. letech hodně spolupracoval s I. Pelantem. Pracoval na scénářích pro K. Smyczka. Filmy, na kterých se Radek John podílel: PROČ ? (o agresivitě fotbalových fanoušků, stále aktuální téma), BONY A KLID (v režii Víta Olmera), TANKOVÝ PRAPOR (Olmer, úprava románu J. Škvoreckého), SNĚŽENKY A MACHŘI (divácky velmi úspěšná komedie), SNĚŽENKY A MACHŘI PO 25 LETECH (volné pokračování původních Sněženek).

Radkovou manželkou byla herečka a dabérka Zlata Adamovská. Mají spolu dvě děti, Barboru a Petra. Radek John se se Zlatou Adamovskou rozvedl. Důvodem k rozvodu byla nemanželská dcera Tereza. Radek John stojí v čele politické strany Věci veřejné (VV). Strana se dostala do Poslanecké sněmovny a potom i do vlády. Je také ministrem vnitra.


6.12.1954
Praha, Československo
Radek John csfd

Sněženky a machři po 25 letechPrachy dělaj člověkaTankový praporTa naše písnička česká IIRakovina vůleBony a klidProč?Sněženky a machřiJako zajíciDvacet tisíc mil pod mořemJen si tak trochu písknoutExpozituraPoločas rozpaduSlavná filmová místaBez cenzuryProces - Stát vs. Bárta, ŠkárkaBarrandovský videostopHyde ParkTýTý 200915 let TV Nova: Druhý dechInterview B.T.Máte slovoTýTý 2006Interview ČT24Maxi CleverSvatby paní VeronikyTýTý 2005Nova soběPartie Terezie TománkovéVšechnopártyMilionový párOtázky Václava MoravceTenkrát na východěPaškálStřelniceVyhlášení ankety TýTý Týdeníku Televize o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2002Silvestr 2002Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2001SILVESTR 2001Tisíc růží pro JiřinuVyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2000Hogo FogoVyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1999Pět let s vámiVyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1998ČtveráciDO-RE-MIVyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1997NovotyVyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1996Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1995HoroskopičinyVyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1994Na vlastní očiČeský bodyguardZlatý slavík 1983Rána pod pásVyprávěj


Aktualizace osobnostního profilu Radek John: 17.11. 2023 00:12