Larry Cohen (1936 - 2019)


Americký producent, režisér, ale především scénárista. Řadoví diváci patrně viděli nějaký z příběhů, který pochází z jeho hlavy, ale nemají o tom ani tušení. Naopak vyznavači hororů (nejlépe béčkových), na jeho jméno dříve nebo později narazí, spíše dříve, neboť Cohenova díla se svým způsobem staly již klasikou tohoto žánru.

"Scénář, produkce a režie Larry Cohen", to se většinou pokaždé objevuje v titulcích jeho "dětiček". Jeho spojitost s nízkými rozpočty a roztodivnými žánry vedou k tomu, že ho neberou vážně kritici, ani s ním nechtějí mít nic moc společného studia. První Cohenův film BONE (1972), satirická alegorie na život v Beverly Hills se díky špatné distribuci dočkala uznání až o mnoho let později. V roce 1973 se ujímá režie filmu BLACK CAESAR (1973), jedná se o remake klasické gangsterky Malý Caesar.

O rok později natáčí film, kterým se dostává do podvědomí širší veřejnosti - horor ONO ŽIJE (1974). Cohenovy béčkové horory však vždy nejsou jen prostoduché, bezúčelné masakry, ale sděluje v nich své názory a obavy, většinou ze společnosti jako takové, ve které se neřeší důležité problémy. Rodiče, kterým se narodí ohavné, vražedné monstrum, podstupují morální dilema, zda se o něho starat jako o normální dítě, nebo ho svěřit do rukou vědců, nebo ho raději zabít. Jako poctu svému vzoru Alfredu Hitchcokovi, byl k ohudebnění přizván Bernard Herrmann, dřívější dvorní skladatel Hitchcockův, jenž kvůli své "lehce problematické" povaze a neschopnosti přizbůsobení novým trendům, zůstal téměř bez práce. V dalších letech natáčí Cohen ještě dvě pokračování ONO OŽÍVÁ (1978) a OSTROV ŽIVÝCH (1987), se stejnou myšlenkou a s podobnou kostrou příběhu.

V hororovém duchu se nese i jeho další režisérská tvorba. GOD TOLD ME TO (1976) hororové sci-fi, ale také náboženská satira o vrazích, kteří jsou pod mentální kontrolou mesiášské, napůl mimozemské bytosti. FULL MOON HIGH (1981) hororová komedie, až parodie na filmy o vlkodlacích, o teenagerovi, který vyrazí se svým otcem do Rumunska a tam je pokousán napůl mužem, napůl vlkem, což mu přinese nejednu nepříjemnost. Q: THE WINGED SERPENT (1982), giant monster movie, kde Aztécký bůh Quetzalcoatl ohrožuje New York v podobě velkého létajícího ještěra. PĚNA ZABIJÁK (1985), nese v sobě kritiku konzumní společnosti. Na trh přichází nový výrobek, který je chutný, levný, nízkokalorický, ale je sám hladový. AMBULANCE (1990), hvězda béčkových filmů Eric Roberts se snaží zastavit šíleného doktora, který se prohání v zastaralém typu sanitky.


15.7.1936
Kingston, New York, USA
23.3.2019
Los Angeles, California, USA
Larry Cohen csfd

It's AliveMessages DeletedThe Gambler, the Girl and the GunslingerCaptivityTelefonní budkaBastardObhájci: Pomsta87. revír: Vlna veder87. revír: SníhInvasion of PrivacyStrýček SamVražedná přítažlivostCizáciŽivá nebo mrtváZvláštní úkol - Ďáblův advokátManiac Cop III - Odznak  mlčeníAmbulanceManiac Cop 2Zlá macechaDesperádo: Lavina u ďáblova hřbetuManiac CopBestsellerNávrat do Salem's LotOstrov živýchSmrtonosná iluzePěna zabijákPerfect StrangersSpecial EffectsAmerické monstrumJá, porotaVlkodlakThe American Success CompanyOno ožíváSparrowTajná akta FBIGod Told Me ToMan on the OutsideOno žijeBlack CaesarPeklo v HarlemuBoneIn Broad DaylightEl CondorDaddy's Gone A-HuntingScream, Baby, ScreamBlade Rider, Revenge of the Indians NationsI Deal In DangerNávrat sedmi statečnýchPolicie New YorkGriffCool MillionColumboCoronet BlueThe InvadersBlue LightThe Rat PatrolBranded


Aktualizace osobnostního profilu Larry Cohen: 2.11. 2023 03:49