Philip Glass 87 let


Americký skladatel Philip Morris Glass se narodil 31. ledna 1937 v Baltimoru. K hudbě se dostal prostřednictvím otcova obchodu s hudebními nosiči a objevil zde především klasickou hudbu. Studoval hudbu na flétnu a housle. Po absolutoriu v matematice a filozofii na University of Chicago pokračoval ve studiu na Julliard School v New Yorku v oboru komponování. Učil se u různých předních mistrů, během pobytu v Paříži vstřebával klasickou indickou, následně africkou hudbu, jejichž techniky poté využíval ve vlastních dílech. Již od 70. let mimořádně ovlivňuje avantgardní tvorbou hudební a intelektuální život své doby. Je posledním z klasických představitelů americké minimalistické školy.

První filmovou hudbu vytvořil pro dokument KOYAANISQATSI (1982). Za hudbu k životopisnému filmu KUNDUN (1997) obdržel svou první nominaci na Oscara a Zlatý Glóbus. Sošku Zlatého Glóbu si odnesl za hudbu k filmu TRUMAN SHOW (1998). Soundtrack k filmu HODINY (2002) mu přinesl druhou nominaci na Oscara, Grammy a výhru ocenění BAFTA. Filmem ZÁPISKY O SKANDÁLU (2006) se zasloužil o třetí Oscarovou nominaci. K zatím poslednímu filmovému příspěvku patří hollywoodský debut korejského režiséra Park Chan-wooka STOKER (2011).

Philip byl čtyřikrát ženatý, má čtyři děti a vnučku. Jeho oblíbeným skladatelem je Franz Schubert, filmem Vědro krve z roku 1959. Veřejně se hlásí k buddhismu, podporuje nezávislost Tibetu, považuje se za multikulturní organismus, je vegetariánem. Střídavě žije v Cape Bretonu a New Yorku. Stále pravidelně pořádá přednášky a navštěvuje workshopy, koncertuje s vlastním bandem po celém světě. Komponista zůstává jedním z nejvýznamnějších amerických skladatelů. Jeho hudba je výrazná, oblíbená a evokující, přesunuje posluchače do dosud neprozkoumaných míst. V hudebním tisku byl v souvislosti s revizí jeho výtvorů nedávno označen posledním romantikem.


31.1.1937
Baltimore, Maryland, USA
Philip Glass csfd

Once Within a TimeSamurai MarathonTribeFantastická čtyřkaLeviatanO ApóstoloJelenaMr. NiceNáš domovLítostKasandřin senKoření životaKřemenIluzionistaZápisky o skandáluFaith's CornerKnírTam, kde jsem nikdy nebylTajemné oknoUndertowZloděj životůHodinyThe Baroness and the PigThe Eden MythTruman ShowBentKundunTajný agentCandyman 2: Sbohem masuJenipapoCandymanPlanetens spejleMindwalkSvatyněHamburger HillDead End KidsMishima: A Life in Four ChaptersPříběhy nekonečna3000 scénarios contre un virusBull RiderUn lugar llamado MúsicaWonderfully Made - LGBTQ+R(eligion)Sestup do MaelströmuJanePoslední dalajlama?VisitorsZejść na ziemięRebirthPříběhy slavnýchTrans-akcjaTranscendent ManGlass: A Portrait of Philip in Twelve PartsZamilovaná zvířataAž dojde ropa - drsné varováníTigerToulky po MarsuThe Giant BuddhasGoing Upriver: The Long War of John Kerry


Aktualizace osobnostního profilu Philip Glass: 25.11. 2023 01:43